Een zonnige dag in je tuin doorbrengen is heerlijk, maar soms kan de zon ook iets te intens worden. Om optimaal te kunnen genieten van jouw terras, is het belangrijk om voldoende schaduw te creëren. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? In dit artikel lees je handige tips om de juiste zonwering te kiezen en een aangename schaduwplek in de tuin te brengen.

1 Analyseer de ligging van je terras

Voordat je jouw wensen op een rij gaat zetten, is het handig om te kijken naar de ligging van het terras. Let hierbij op de richting van de zon gedurende de dag. Welke delen van je terras zijn het meest blootgesteld aan direct zonlicht? En gaat dit om een zachte avondzon of de felle zonnestralen midden op de dag? Deze informatie zal je helpen om betere keuzes te maken.

2 Verdiep je in de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je schaduw in de tuin kunt brengen. Denk aan een ouderwetse parasol, het gebruik van een pergola of een modern zonnescherm. Verdiep je in alle mogelijkheden en kijk wat het beste aansluit op jouw wensen. Houd daarbij rekening met de ligging van je terras en de stijl van de tuin.

3 Kies de juiste zonwering voor jouw terras

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en de ligging van het terras, kun je de juiste zonwering gaan uitzoeken. Een parasol is bijvoorbeeld handig als je flexibele schaduw wilt die gemakkelijk is te verplaatsen. In veel gevallen zal het terras grenzen aan je woning, een bijgebouw of schuurtje. In deze situaties kun je gebruik maken van een compact terrasscherm. Deze zonwering neemt niet alleen weinig ruimte in beslag, maar kan ook worden uitgerust met extra functies zoals automatische bediening, windsensoren en zonnepanelen.

Lees meer  Mooie en stevige tuinmeubels? De aluminium loungesets zijn het allebei!

4 Houd rekening met onderhoud

Bij het kiezen van zonwering is het ook belangrijk om te denken aan het onderhoud. Kies voor duurzame materialen die bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden, een lange levensduur hebben en bovendien gemakkelijk schoon te houden zijn. Op deze manier maak je het terras iedere keer snel klaar voor gebruik.

5 Voeg natuurlijke schaduwplekken toe

Naast het gebruik van zonwering kun je ook natuurlijke schaduwplekken toevoegen aan je tuin. Overweeg om hoge struiken, bomen of klimplanten te plaatsen. Kies beplanting die goed past bij de bodemgesteldheid van je tuin en de hoeveelheid zonlicht op die specifieke plek. Pas wel op dat de bomen niet te hoog worden, omdat dit ook natuurlijke lichtinval in huis kan blokkeren.

Hoe creëer jij meer schaduw op het terras?