Sedums zijn mooie vaste planten die niet veel verzorging vragen. Een ideale plant voor beginners dus!

Sedums zijn vetplanten en kunnen, net als cactussen, water in hun bladeren opslaan. Aan te veel vocht hebben ze een uitgesproken hekel. Plant ze dus in een goed doorlatende grond zodat overtollig water snel weg loopt.

De beste plek
Sedums staan graag op een zonnige plek, maar Sedum telephium en zijn afstammelingen redden het ook op een licht beschaduwde plaats wel.
sedum in de tuin
Niet te veel mest
Wees altijd zuinig met mest; door te veel mest wordt de plant te hoog en zal uit elkaar vallen. Dit kan ook gebeuren als de grond te nat is.

Sedums delen
De meeste Sedums zijn vlotte groeiers. Als de planten na een jaar of vijf te breed zijn uitgegroeid, kun je ze in de herfst of in het vroege voorjaar delen. De gedeelde planten zullen het daaropvolgende groeiseizoen weer flink groeien en weelderiger bloeien.
sedum en slak
Slakken
Misschien verwacht je het niet bij een vetplant, maar slakken zijn dol op Sedum-blad en -stengels! Strooi daarom wat fijn grind of schelpen rond de voet van je planten.
sedum winter
Winterse taferelen
Knip de schermen pas in het voorjaar af, als de eerste bladrozetten tussen de stengels verschijnen. Zo kun je in de winter genieten van dat schitterende laagje rijp of dat vrolijke sneeuwhoedje op de uitgebloeide bloemschermen. Bovendien geven de uitgebloeide bloemschermen in de winter enige beschutting aan de plant én aan allerlei insecten in de tuin.

Lees hier meer over deze sterke en gemakkelijke plant!

Lees meer  Stap voor stap zaailingen verspenen