De sering is populair door zijn uitbundige bloei en heerlijk geurende bloemen. Deze lokken bovendien veel vlinders en bijen. Er zijn diverse soorten seringen. We leggen hier uit hoe en wanneer je deze verschillende soorten snoeit.

Syringa vulgaris (gewone sering, ook wel boerensering genoemd) is het meest bekend. Deze grove, opgaande struik kan 3 – 7 m hoog worden en is verkrijgbaar met paarse, witte en lilaroze bloeipluimen. Deze sering is heel makkelijk, vandaar dat deze van oudsher veel in boerentuinen werd aangeplant. De compacte Syringa meyeri is ideaal voor een kleinere tuin want deze mini sering wordt niet hoger dan 1 m.

En dan is er nog de Amerikaanse sering. Deze plantengroep is onder te verdelen in bladverliezende soorten zoals Ceanothus x pallidus en wintergroene soorten zoals Ceanothus thyrsiflorus.

Welke sering je ook hebt, ze houden allemaal van een zonnige plek. De manier waarop je een sering verzorgt en snoeit, verschilt per soort maar over het algemeen hebben ze weinig zorg nodig.

Hoe moet ik een pas geplante sering snoeien?

Bij een pas aangeplante gewone sering (Syringa vulgaris) is het belangrijk dat deze een goed gevormd takkenstelsel krijgt. De eerste jaren snoei je deze in het rustseizoen, dus in de winter, maar nooit tijdens vorst. Staat deze sering al een aantal jaren in je tuin dan hoef je hem amper meer te snoeien. Zorg altijd dat je snoeischaar of takkenschaar scherp en schoon is; mooie, gladde snoeiwonden helen het beste. Een schone snoeischaar vermindert de kans op ziektes bij de struik. Hoe je een jonge sering moet snoeien? Knip zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten helemaal weg. Zorg hierbij voor een evenwichtige opbouw van de plant.

Hoe snoei ik een sering? En wanneer snoei ik een sering

Het snoeien van een gewone sering (Syringa vulgaris) die al een paar jaar in je tuin staat, is heel eenvoudig. Zorg ook hier weer voor een scherpe en schone snoeischaar en volg deze stappen:

  1. Als je sering is uitgebloeid, doe je er goed aan om de verwelkte bloempluimen weg te knippen. Knip ze net boven de eerste bladeren onder de bloempluimen af. Als je een tak hebt zonder bladeren, kan je hem terugknippen tot een vertakking met een grotere tak.
  2. Daarna knip je alle waterloten helemaal weg. Deze nieuwe scheuten zijn makkelijk te herkennen want ze groeien recht omhoog vanuit de hoofdtakken. Het beste is om waterloten het gehele seizoen weg te knippen, zodra je ze ziet.. Op deze manier kan de sering al zijn energie steken in het vormen van gezonde, nieuwe takken die – in tegenstelling tot waterloten – wel zullen gaan bloeien.
  3. Verwijder vervolgens alle dode, beschadigde en zieke takken.

mini seringen, ook wel dwergseringen, hoeven bijna niet gesnoeid te worden

Zo kan je een oude sering snoeien

Oude seringen kunnen er wat verwilderd uitzien en ook minder bloemen produceren. Je kunt zo’n oud exemplaar op twee manieren verjongen:

  • Snoei gedurende drie jaar elke winter een derde van de oudste takken weg, tot zo’n 50 cm boven de grond. Zo blijft de sering bloeien en na drie jaar is de hele struik verjongd.
  • Je kunt er ook voor kiezen om alle takken terug te snoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Houd er rekening mee dat dit minstens een jaar zonder bloemen betekent, maar het resultaat is uiteindelijk een gezonde, mooie sering.

 Tips voor het snoeien van een mini sering (ook wel dwergsering)

Mini seringen (ook wel dwergseringen genoemd), zoals de populaire Syringa meyeri ‘Palibin’, hebben weinig snoei nodig. Het meest bijzonder aan deze soorten is dat ze twee keer per jaar bloeien. Om ervoor te zorgen dat ze iedere keer weer vol kleur terugkomen, kan je deze tips volgen:

  • Verwijder na de eerste bloei alleen de uitgebloeide bloemen en eventuele dode of zieke takken.
  • Controleer elk jaar of de plant luchtig genoeg is en snoei indien nodig een paar takken weg om meer licht en lucht door te laten.

Een Amerikaanse sering snoeien doe je zo

De Amerikaanse sering (Ceanothus) vereist een iets andere aanpak dan de sering (Syringa). De groenblijvende Ceanothus thyrsiflorus hoef je slechts licht te snoeien om zijn compacte vorm te behouden. Snoei direct na de bloei in het voorjaar en vermijd het terugsnoeien in oud hout, omdat de struik daar vaak niet meer uitloopt. Bij jongere planten kun je de toppen licht snoeien om een volle groei te stimuleren. Zorg ervoor dat je nooit meer dan een derde van de plant verwijdert.

Bij een bladverliezende Amerikaanse sering zoals Ceanothus x pallidus ga je anders te werk. Snoei deze soorten snoei je in maart tot de helft terug. In september-oktober zullen ze dan uitbundig bloeien.

Veelgestelde vragen:

  • Wat gebeurt er als ik mijn sering niet snoei?
    Zonder snoei kan een sering (Syringa vulgaris) verwilderen, minder bloemen produceren en gevoeliger worden voor ziektes.
  • Kan ik mijn sering in de herfst snoeien?
    De jaarlijkse snoei kun je het beste direct na de bloei uitvoeren. Snoeien in de herfst kan leiden tot minder bloemen in het volgende seizoen.
  • Hoe herken ik oude takken die ik moet snoeien?
    Oude takken zijn vaak dikker, hebben minder bloemen en kunnen een grijze, verouderde schors hebben. Deze takken kun je het beste verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe groei.
  • Wat moet ik doen als mijn sering helemaal niet bloeit?
    Controleer of de sering voldoende zonlicht krijgt en niet te diep is gesnoeid. Het kan ook helpen om oude takken te verwijderen en organische meststoffen toe te voegen.
  • Hoe kan ik mijn sering beschermen tegen ziektes na het snoeien?
    Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap. Verwijder dode of zieke takken meteen uit de tuin om verspreiding van ziektes te voorkomen.