De sering is een ideale plant om in je tuin te hebben. Niet enkel omdat hij natuurlijk erg mooi is en lekker ruikt, maar ook omdat hij volop nectar biedt voor allerlei insecten in de tuin. Vooral vlinders zijn groot fan van deze prachtige heester. Om deze plant voor zowel jezelf als die rondfladderende tuinbezoekers in topstaat te houden, moet je hem wel goed verzorgen. Hierbij hoort ook een jaarlijkse snoeibeurt na de bloeiperiode. Hoe je het snoeien van de sering aanpakt, vertel ik je graag.
De sering heeft een lange geschiedenis en komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Azië. De plant werd in de 16e eeuw naar West-Europa gebracht en is sindsdien een geliefde tuinplant. Er zijn veel verschillende soorten seringen die je in je tuin kunt planten. De Syringa vulgaris, of gewone sering, is het meest bekend. Deze is er in allerlei kleuren, zoals paars, wit en roze. Daarnaast zijn er de Amerikaanse sering (Ceanothus) en de compacte Syringa meyeri, die ideaal is voor kleinere tuinen. De manier waarop je de plant verzorgt en snoeit, verschilt enigszins per soort, maar over het algemeen hebben seringen weinig zorg nodig.
Wanneer kan ik de sering snoeien?
Het beste moment om een sering te snoeien is direct na de bloei, meestal in de late lente of vroege zomer rond mei/juni. Dit geeft de plant genoeg tijd om nieuwe takken te vormen die het volgende jaar bloemen zullen dragen. Als je te laat snoeit, loop je het risico om de bloemknoppen voor het volgende seizoen af te knippen.
Seringen die ziek of verwaarloosd zijn, kan je in de winter eventueel een stevige snoeibeurt geven. Houd er wel rekening mee dat dit ervoor kan zorgen dat hij het volgende seizoen amper of zelfs helemaal niet bloeit.
Hoe moet ik een sering snoeien?
Het snoeien van een sering doe je in een paar simpele stappen:
1. Zorg ervoor dat je snoeischaar of takkenschaar scherp en schoon is om de takken netjes door te snijden en ziektes te voorkomen.
2. Als je sering is uitgebloeid, doe je er goed aan om de verwelkte bloempluimen weg te knippen. Dit doe je door net boven de eerste bladeren onder de bloempluimen, te knippen. Als je een tak hebt zonder bladeren, kan je hem terugknippen tot een vertakking met een grotere tak.
3. Daarna knip je waterloten weg. Aan deze nieuwe scheuten zullen geen bloemen groeien en ze staan recht omhoog. Hierdoor zijn ze makkelijk te herkennen. Je snoeit deze waterloten weg tot het punt waar ze vanaf de hoofdtak groeien. Het beste is om deze nieuwe vertakking het gehele seizoen weg te knippen. Op deze manier kan alle energie van de sering naar het vorm van gezonde takken met nieuwe bloemen gaan.
4. Verwijder vervolgens alle dode, beschadigde of zieke takken.
5. Kijk naar de gezonde takken die overblijven, en snoei deze maximaal een derde van de lengte terug. door net na een knop te snoeien, kan de plant een nieuwe uitloper laten groeien. Snoei vooral niet teveel, want de sering bloeit op eenjarig hout. Als je te rigoureus snoeit, zal hij een jaar geen bloemen geven.
Een Amerikaanse sering snoeien doe je zo
De Amerikaanse sering (Ceanothus) vereist een iets andere aanpak dan de gewone sering (Syringa). Deze groenblijvende plant moet je licht snoeien om zijn compacte vorm te behouden. Snoei direct na de bloei en vermijd het terugsnoeien in oud hout, omdat de struik daar vaak niet meer uitloopt.
Bij jongere planten kun je de toppen licht snoeien om een volle groei te stimuleren. Zorg ervoor dat je nooit meer dan een derde van de plant verwijdert.
Zo kan je een oude sering snoeien
Oude seringen kunnen er wat verwilderd uitzien en ook minder bloemen produceren. Voor een verjongingssnoei kun je het volgende doen:
- Snoei elk jaar een derde van de oudste takken weg. Zo blijft de sering bloeien terwijl hij verjongt.
- Voor een grondige snoeibeurt kun je alle takken terugknippen tot ongeveer 30 cm boven de grond. Houd er rekening mee dat dit minstens een jaar zonder bloemen betekent, maar het resultaat is een gezondere, vollere struik.
Mijn tips voor het snoeien van een mini sering (ook wel dwerg sering)
Mini seringen (ook wel dwerg seringen genoemd), zoals de populaire Syringa meyeri ‘Palibin’, hebben weinig snoei nodig. Het meest bijzonder aan deze soorten is dat ze twee keer per jaar bloeien. Om ervoor te zorgen dat ze iedere keer weer vol kleur terugkomen, kan je deze tips volgen:
- Verwijder na de eerste bloei alleen de uitgebloeide bloemen en eventuele dode of zieke takken. Verder kan je hem in principe het gehele jaar met rust laten.
- Controleer elk jaar of de plant luchtig genoeg is en snoei indien nodig een paar takken weg om meer licht en lucht door te laten.
Veelgestelde vragen:
- Wat gebeurt er als ik mijn sering niet snoei?
Zonder snoei kan een sering verwilderen, minder bloemen produceren en gevoeliger worden voor ziektes. Regelmatig snoeien helpt om de struik gezond en bloeiend te houden. - Kan ik mijn sering in de herfst snoeien?
Het is beter om een sering direct na de bloei te snoeien. Snoeien in de herfst kan leiden tot minder bloemen in het volgende seizoen. - Hoe herken ik oude takken die ik moet snoeien?
Oude takken zijn vaak dikker, hebben minder bloemen en kunnen een grijze, verouderde schors hebben. Deze takken kun je het beste verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe groei. - Wat moet ik doen als mijn sering helemaal niet bloeit?
Controleer of de sering voldoende zonlicht krijgt en niet te diep is gesnoeid. Het kan ook helpen om oude takken te verwijderen en organische meststoffen toe te voegen. - Hoe kan ik mijn sering beschermen tegen ziektes na het snoeien?
Gebruik altijd schoon en scherp snoeigereedschap. Verwijder dode of zieke takken meteen en gooi deze weg om verspreiding van ziektes te voorkomen.