Een kale Almeerse tuin met alleen een zwembad en een grasveld werd omgetoverd tot een sfeervolle gezinstuin. Buro Robert Broekema tekende voor het resultaat. De eigenaresse, mevrouw Visser, liet volgroeide hagen en bomen planten. En dat is te zien: de tuin oogde direct na aanleg al volwassen.

Bomen geven de tuin een ‘plafond’. De dieptewerking die daardoor ontstaat zorgt meteen voor sfeer. Ook de verschillende tuinkamers dragen bij aan een aangenaam tuingevoel. Een tuin met verschillende tuinsferen die toch niet versnipperd oogt? Dat kan. Door het treffende ontwerp bleef de eenheid behouden.

Verschillende tuinkamers met een eigen sfeer
Het terras naast het zwembad ademt een zuidelijke sfeer door de dakmoerbeibomen en het okergele jurasplit. Het gazon met de vier perenbomen oogt juist typisch Hollands.

Zichtlijnen
Het bestaande zwembad was een lelijke blauwe bak. Door taxushagen van 1.50 meter hoog rondom te plaatsen, ligt het zwembad nu in een aparte ruimte. Twee openingen in de taxushaag maken een prachtige zichtlijn van het noordelijke gazon naar het zuidelijke.

Buxuswolken
Wolken van buxus verzachten de strakke lijnen van het zwembad. Ze ontnemen bovendien het zicht op het zwembad vanuit huis. Doordat de buxus niet zo hoog is, kun je toch de hele tuin overzien als je staat.

Breedte van de tuin benadrukken
Het gazon loopt door tot de erfgrens, zonder border ertussen. Dat suggereert diepte en laat daardoor de breedte van de tuin beter uitkomen.

Boomgaard voor kinderen
In plaats van gewone perenbomen, werden er halfstam peren geplant, zodat de kleinkinderen er zelf van kunnen plukken.

Lees meer  Tuinontwerp: Loungen in serene sfeer

Speelhut
Natuurlijk kwam er ook nog een plekje voor een speelhut. Roze hortensia’s vrolijken de boel op. De hut staat ondertussen in de schaduw van de notenboom, en de kinderen kunnen noten oogsten vanuit hun huisje.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Groot (>500 m2)
Ligging: West|Zuid

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl