Een snoeischaar heeft iedere tuinier wel in zijn schuur  hangen. Maar hoe onderhoud je hem? Maak dit gereedschap iedere keer nadat je het hebt gebruikt schoon. Droog de schaar bovendien goed af voordat je hem opbergt.

Grote onderhoudsbeurt in de herfst
In de herfst is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. We hebben een stappenplan voor je gemaakt:

Stap 1: Afborstelen
Veeg vuil en zand met een zachte doek van je snoeischaar af. Let daarbij op dat je het zand altijd van het veermechanisme af veegt en niet erin.

Stap 2: Open schroeven
Schroef de snoeischaar met een schroevendraaier uit elkaar. Leg elk onderdeel op volgorde van uit elkaar halen of maak een foto van iedere stap.

Stap 3: In een sopje
Reinig de onderdelen in een sopje. Gebruik een oude tandenborstel voor moeilijk bereikbare plekken. Voor het verwijderen van ingedroogde harsresten kun je spiritus gebruiken. Spoel alle onderdelen goed af en droog ze af voor je verder gaat. Roestende onderdelen krijg je schoon door deze met schuurpapier te behandelen met een fijne tot halfgrove korrel.

Stap 4: Slijpen
Gebruik een diamantvijl of slijpblokje dat je in een hoek van 20-25 graden langs het snijblad beweegt. Volgt daarvoor gewoon de hoek die al in het snijblad zit. Vijl steeds in één richting, dus niet heen en weer. Slijp tot slot in één beweging en in een flauwe hoek van ca. 5 graden langs de platte zijde van het blad.

Stap 5: Oliën en in elkaar zetten
Gebruik metaalolie of plantaardige olie om de bladen mee te oliën. Het teveel aan olie veeg je weg. Monteer de onderdelen vervolgens in omgekeerde volgorde terug. Eén extra drupje olie in het veermechanisme en je snoeischaar is weer helemaal als nieuw!

Lees meer  Tips: planten beschermen tegen vorst

Tip! Nooit doen: je snoeischaar tussen het snoeien door even op de grond in het zand leggen. De zandkorrels maken de bladen bot en gaan tussen de veren zitten, waardoor de schaar minder soepel knipt.

Overige gereedschap verzorgen
Waarschijnlijk heb je nog veel meer tuingereedschap in je bezit. Ook dat moet je goed verzorgen. Hoe je dat het beste doet, lees je in Tuingereedschap onderhouden.