In de maand juni kan er volop gesnoeid worden in de tuin. Dat geldt in ieder geval voor buxus, Clematis montana, seringen, boerenjasmijn en andere voorjaarsbloeiende heesters.

Als je Clematis montana te hoog wordt, kun je te lange stengels na de bloei een stukje inkorten. Wordt hij te breed, dun hem dan liever uit door enkele stengels laag weg te knippen.

schitterende seringen
Seringen snoeien

Knip bij seringen uitgebloeide bloemtrossen weg, zodat de plant geen energie steekt in de vorming van zaad.  Dreigt je sering te groot te worden, knip uitgebloeide takken dan terug tot op een jonge lager geplaatste scheut. Let er wel op dat die nieuwe scheut naar de buitenkant van de struik groeit en niet door het hart, dan blijft de struikvorm het mooist. Dezelfde snoeimethode kun je ook toepassen bij boerenjasmijn (Philadelphus) en andere lentebloeiende heesters, zoals Kolkwitzia en Deutzia.

oliofanten
Buxus 

Ook de buxus kan in juni een snoeibeurt gebruiken. Snoei de buxus terug op het oude hout. Doe dat bij voorkeur op een bewolkte dag, om verbrandingsverschijnselen te voorkomen. Het snoeien helpt ook tegen bladvlo. In juni snoei je ook deze hagen.

In juni kun je de voorjaarsbloeiende heesters ook vermeerderen door middel van stekken

Lees meer  Druiven snoeien: wanneer en hoe?