Wanneer de eenjarigen groot genoeg zijn om te hanteren, gaan we de zaailingen verspenen. Meestal is dat als ze ongeveer twee bladparen hebben.

Geef planten die snel doorgroeien een wat grotere pot, maar houd het formaat bescheiden als het niet nodig is. Die grote potten nemen namelijk veel ruimte in. Als je veel zaailingen hebt, kan een zaaitray ook een uitkomst zijn. In de vele kleine vakjes kun je veel zaailingen kwijt!

Stap 1: maak de grond vochtig

Maak de aarde eerst goed vochtig. Dat maakt de grond wat losser; het is dan makkelijker om de zaailingen eruit te halen zonder de wortels te beschadigen.

zaailingen verspenen

Stap 2: gebruik een pootstok

Een pootstok is een handig hulpmiddel om de zaailingen omhoog te ‘wippen’. Als je geen pootstok hebt, kun je ook een stokje van een ijslolie of de achterkant van een theelepel gebruiken.

Zaailingen verspenen

Stap 3: zaailingen verplanten

Verplant de zaailingen elk naar een eigen potje. Vul ze met aarde, druk licht aan en maak een gaatje. Laat de zaailing er voorzichtig in zakken en duw de aarde zachtjes aan. Kijk elke dag of ze water nodig hebben, laat ze vanaf eind april, begin mei afharden en geef ze vanaf half mei een plek in de border, moestuin of vul er potten mee voor op het terras.

Tip: het best pak je de zaailingen aan de blaadjes beet, de stengels zijn namelijk erg teer.

Lees ook: bloemen voorzaaien!

Lees meer  3x een tuinklusje in het najaar