Veertig procent van de tekenbeten in Nederland wordt opgelopen in de tuin. Dat blijkt uit gegevens van de website tekenradar.nl. De helft van alle tekenbeten wordt opgelopen in het bos. De meeste tekenbeten werden gemeld in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland.

In de eerste drie maanden van het bestaan van tekenradar.nl zijn ruim 2000 tekenbeten geregistreerd. Meer dan 600 teken werden opgestuurd voor analyse op de aanwezigheid van de Borrelia bacterie. Die bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Gevolgen tekenbeet

Mensen die een teek opgestuurd hebben ontvangen gedurende anderhalf jaar elke drie maanden een online vragenlijst. Op basis van de antwoorden hoopt het RIVM antwoord te krijgen op de vraag wat de gevolgen van een tekenbeet zijn voor mensen en hoe vaak besmette teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen.

Bij tien procent van de opgestuurde teken ging het om een volgezogen teek. De teken worden vooral verwijderd door degene die gebeten was of een gezinslid en in zeer beperkte mate door een huisarts. In twintig procent van de gevallen had de teek langer dan 24 uur vastgezeten op het lichaam. Vijfenveertig procent van de mensen die een tekenbeet gemeld hebben, maakt zich zorgen over de gevolgen van de tekenbeet.

Tekenradar
Op 28 maart publiceerden Wageningen University en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de website www.tekenradar.nl.

In onderstaand filmpje zie je hoe je een teek kunt verwijderen.

Lees meer  Wat is de beste plek voor een fruitboom?