Niet alle slakken doen kwaad in de tuin, de meeste zijn zelfs erg nuttig: ze ruimen bijvoorbeeld dode plantenresten op en zetten deze om in voedingstoffen. Maar naakt- en segrijnslakken richten wel schade aan en dat kun je als tuinliefhebber natuurlijk niet over je kant laten gaan. Daarom wat tips!

Nuttige slakken
Een slakvrije tuin moet je helemaal niet willen, de meeste slakken zijn immers erg nuttig. Ze helpen dode plantenresten op te ruimen en om te zetten in voedingsstoffen voor de bodem. Het zijn met name de naakt- en segrijnslakken die schade aanrichten, want zij verkiezen juist jong blad boven dood materiaal.
slakkeneitjes
1. Op eitjes- en slakkenjacht
Pak je slakkenprobleem bij de bron aan en ga op zoek naar slakkeneitjes. Je vindt de eitjes vaak op donkere, vochtig plekken, meestal onder stenen of in potten. De eitjes zijn melkachtig tot transparant en voelen rubberachtig aan. Vaak zitten ze ca. 2-4 cm diep in de grond. Op slakkenjacht gaan, heeft het meest effect aan het begin van de lente, als het blad nog mals is en een slakkenplaag de meeste schade aanricht. Je kunt ze gemakkelijk vinden. Doordat naaktslakken geen beschermend huisje hebben, zijn ze erg gevoelig voor uitdroging. Overdag schuilen ze op natte, koele plekken, zoals onder potten en bladeren. Loop dagelijks langs deze plekken en vang ze weg.
Vogel in haag
2. Haal dieren naar je tuin
Als je tuin bezocht wordt door natuurlijke vijanden van de slak loopt het minder snel uit de hand. Laat je dus helpen door allerlei nuttige dieren, zoals vogels, egels, padden of kippen. Vind je de aanschaf van kippen te ingrijpend, lok dan ‘wilde’ dieren naar je tuin. Plant een ‘vogelbosje’ met besdragende heesters, waar vogels in kunnen nestelen en schuilen, maak een takkenril (een stapel snoeihout in een rustig tuindeel) als schuilplek voor egels of graaf een ondiepe paddenpoel.
smeerwortel tegen slakken
3. Lokmiddel
Smeerwortel (Symphytum) is in het voorjaar rijkelijk voorhanden. Heb je het niet in je eigen tuin, dan vind je het wel langs de sloot. Leg een hoopje bladeren in de buurt van slakvraatgevoelige planten. De blaadjes trekken veel slakken aan die zich in de bladerhoop verzamelen. Na een dag of 4-5 verwijder je de bladeren met slakken en al. Eventueel herhalen.
tips tegen slakken
4. Slakwerende randen
Slakken kruipen niet graag over scherpe randen, dus leg een cirkel van gebroken eierschalen rondom tere planten. Eierschalen verteren langzaam en verliezen hun scherpe randen na een paar regenbuien. Slakken kunnen niet tegen kalk en kruipen er liever niet overheen.
akeleien-shutterstock--630
5. Plant slakproof planten
Planten als hosta, ridderspoor of kruiskruid zijn beruchte slakmagneten, dus kies liever voor minder gevoelige soorten. Zo worden hosta’s als ’Halcyon’ en ’Sum and Substance’ vanwege hun dikkere blad doorgaans met rust gelaten. Of kies echte slakproof planten, zoals geranium, Persicaria en akelei.
slakken-shutterstock
Niet doen!
Zout is een bekend middel, maar erg gruwelijk; bovendien is zout slecht voor je planten. Niet doen dus. Hetzelfde geldt voor een sprayoplossing met ammoniak. Het doodt slakken, maar kan tevens bladschade op jonge bladeren veroorzaken.

Lees meer  Luizen bestrijden

Meer tips tegen slakken, vind je hier!