Tijdens een nat voorjaar (zoals deze!) kan er in je tuin zomaar een heuse slakkeninvasie uitbreken! Wat zijn de beste tips om slakken te bestrijden en hoe voorkom je dat het een slakkenplaag wordt? TuinSeizoen geeft 9 tips die gegarandeerd helpen tegen slakken!  

Slakken, nuttig of kwaad?

Niet alle slakken doen kwaad in de tuin, de meeste zijn zelfs erg nuttig: ze ruimen bijvoorbeeld dode plantenresten op en zetten deze om in voedingstoffen. De grote aardslak of tijgerslag (hieronder op de foto) is zelfs een welkome gast: hij lust wel plantresten en planten, maar eet ook andere slakken op. Laat hem dus rustig zijn gang gaanMaar naakt- en segrijnslakken richten wel schade aan want zij verkiezen juist jong blad boven dood materiaal. En dat kun je als tuinliefhebber natuurlijk niet over je kant laten gaan.

Grote aardslak of tijgerslak

Tip 1 Op zoek naar slakkeneitjes

Pak je slakkenprobleem bij de bron aan en ga in het vroege voorjaar op zoek naar slakkeneitjes. Je vindt de eitjes vaak op donkere, vochtig plekken, meestal onder stenen of in potten. De eitjes zijn melkachtig tot transparant en voelen rubberachtig aan. Vaak zitten ze ca. 2-4 cm diep in de grond.

Tip 2: Op slakkenjacht

Op slakkenjacht gaan, heeft het meest effect aan het begin van de lente, als het blad nog mals is en een slakkenplaag de meeste schade aanricht. Je kunt ze gemakkelijk vinden. Doordat naaktslakken geen beschermend huisje hebben, zijn ze erg gevoelig voor uitdroging. Overdag schuilen ze op natte, koele plekken, zoals onder potten en bladeren. Loop dagelijks langs deze plekken en vang ze weg. Ook bij schermer na een regenbui liggen ze voor het oprapen. Zet ze wel weg op een plek ver van huis; ze schijnen de weg terug te kunnen vinden.

Lees meer  Help, buxusschimmel!

Tip 3: Smeerwortel als lokmiddel

Smeerwortel (Symphytum) is in het voorjaar rijkelijk voorhanden. Heb je het niet in je eigen tuin, dan vind je het wel langs de sloot. Leg een hoopje bladeren in de buurt van slakvraatgevoelige planten. De blaadjes trekken veel slakken aan die zich in de bladerhoop verzamelen. Na een dag of 4-5 verwijder je de bladeren met slakken en al. Eventueel herhalen.

Tip 4: Kopertape en koperringen

Als slakken over koper kruipen, ervaren ze een licht schokje, net als dieren in de wei die achter schrikdraad staan. Ze schrikken en maken rechtsommekeer. Koperringen zijn ideaal om als barrière  rond je pas geplante dahlia’s, hosta’s of zaailingen te plaatsen. Staan de planten die je wilt beschermen in potten, dan kun je er kopertape rondom plakken.

Tip 5: Fruithapje tegen slakken

Leg ’s ochtends vroeg een stuk meloen in je tuin of sinaasappelschillen. Doe je dit dagelijks en ruim je de slakken meteen op, dan heb je aan het eind van de week een behoorlijke portie slakken gevangen! Ze komen bij bosjes op het fruit af!

Tip 6: Eierschalen en scherpzand tegen slakken

Slakken kruipen niet graag over scherpe randen, dus leg een cirkel van scherp zand, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen of gebroken schelpen rondom tere planten. Eierschalen verteren langzaam en verliezen hun scherpe randen na een paar regenbuien. Slakken kunnen niet tegen kalk en kruipen er liever niet overheen.

Tip 7: Slakken biervallen

Slakken drinken liever bier dan water, en geef ze eens ongelijk. Wanneer je een kommetje met bier ingraaft tussen je vraatgevoelige planten, zullen de slakken erin vallen en verdrinken. En geloof ons, er zullen flink wat slakken op afkomen! Niet iedereen is gecharmeerd van deze methode tegen slakken, want je laat de slakken wel verdrinken en dat is natuurlijk niet zo diervriendelijk. Je zou ook een flinterdun bodempje met bier in het kommetje kunnen doen, zodat je de snoepende slakken bij het vinden een andere plek kunt geven.

Lees meer  Buxusmot bestrijden: zo ga je te werk

Tip 8: Slakproof planten

Willen de slakkentips nog niet echt helpen? Dan is het misschien tijd voor nieuwe planten! Planten als hosta, ridderspoor of kruiskruid zijn beruchte slakmagneten, dus kies liever voor minder gevoelige soorten. Zo worden hosta’s als ‘Halcyon’ en ’Sum and Substance’ vanwege hun dikkere blad doorgaans met rust gelaten. Of kies echte slakproof planten, zoals Geranium, Persicaria en akelei.

Tip 9: Lok natuurlijke vijanden van slakken naar je tuin

En last but not least in het bestrijden van slakken: als je tuin bezocht wordt door natuurlijke vijanden van de slak loopt het minder snel uit de hand. Laat je dus helpen door allerlei nuttige dieren, zoals vogels, egels, padden of kippen. Vind je de aanschaf van kippen te ingrijpend, lok dan ‘wilde’ dieren naar je tuin. Plant een ‘vogelbosje’ met besdragende heesters, waar vogels in kunnen nestelen en schuilen, maak een takkenril (een stapel snoeihout in een rustig tuindeel) als schuilplek voor egels of graaf een ondiepe paddenpoel.

Wat niet doen tegen slakken!

Zout is een bekend middel, maar erg gruwelijk; bovendien is zout slecht voor je planten. Niet doen dus. Hetzelfde geldt voor een sprayoplossing met ammoniak. Het doodt slakken, maar kan tevens bladschade op jonge bladeren veroorzaken.

Meer tips tegen slakken, vind je hier!