Veel planten vormen voor slakken een smakelijk hapje. Zo kan je hosta er opeens uitzien als een kantwerkje van kale nerven – heel kunstzinnig, maar waarschijnlijk niet echt wat je in gedachten had… Daarom hier wat tips!

Slakken hebben hosta’s bovenaan hun menulijst staan, maar zijn ook verzot op bijvoorbeeld jonge scheuten van riddersporen en dahlia’s, sla en basilicum. Probeer ze af te schrikken, bijvoorbeeld met een koperen ring rond de plant. Rondom je terraspotten kun je dunne kopertape plakken (o.a. te koop op www.kopersporen.nl). Als slakken over koper glijden voelen ze namelijk een lichte schok, zodat ze rechtsomkeert maken.

Bondgenoten in de strijd tegen slakken

Vogels en egels zijn in de strijd tegen slakken natuurlijke bondgenoten. Probeer die dus naar je tuin te lokken. Plaats bijvoorbeeld een vogeldrinkbak. Voor egels kun je in een hoekje wat grof snoeihout opstapelen, zodat ze daar overdag ongestoord kunnen slapen; ’s nachts gaan ze dan op pad, waarbij ze je tuin van lastige slakken kunnen ontdoen. Helpen deze maatregelen onvoldoende, dan kun je milieuvriendelijke slakkenkorrels gebruiken, die niet giftig zijn voor vogels en egels.

Lees meer  Alternatieven voor buxus