Het is najaar en tijd om bollen te planten! Kies dit jaar eens voor botanische tulpen: ze bloeien vroeg,  blijven laag en zijn goed bestand tegen weer en wind. Het mooiste is dat je botanische tulpen gewoon in de grond mag laten zitten.

Veel botanische tulpen bloeien probleemloos en komen bovendien goed terug. Vooral Tulipa tarda en T. turkestanica zijn heel gemakkelijk (beide wit met geel). Ook de lage paarse Tulipa humilis ‘Persian Pearl’ doet het goed, net als de okergele T. batalinii  ‘Bright Gem’. Bij andere soorten kan de bloei soms een jaartje overslaan als de bol nog niet dik genoeg is om een nieuwe bloem aan te leggen. Maar het helpt al enorm als je de bolletjes bijopkomst en direct na de bloei wat extra voeding geeft.
Meer handige tips:

1. Vroege én late bloeiers

Vroeg bloeiende tulpen plant je bij voorkeur in september/oktober, late bloeiers kun je bij vorstvrij weer zelfs tot december planten.

2. Goede grond voor tulpen

Plant tulpen op goed doorlaatbare grond; verbeter de drainage eventueel met extra zand en grit.

3. Zonnig plekje!

Kies een zonnige plek, waar de bollen ’s zomers kunnen bakken (dat bevordert de bloei). Tulipa tarda doet het ook goed in lichte schaduw.

4. Tulpen planten

Plant de bollen met het puntje omhoog, op een diepte van driemaal de bolhoogte; voor verwildering mag je zelfs nog iets dieper planten.

5. Mest  voor tulpen

Bemest de bolletjes bij opkomst en direct na de bloei met wat organische mest of mest met veel kalium (NPK 12-10-18).

6. Tulpen water geven

Tulpen hebben tijdens hun groei voldoende water nodig, laat vooral bollen in pot dan niet uitdrogen.

Lees meer  Tuinieren zonder hooikoorts

7. Wat doe je met het blad?

Laat het blad vanzelf afsterven, zodat de bol reserves kan opslaan voor volgend jaar.

8. Botanische tulpen

Botanische soorten en lage tuintulpen hoef je niet te rooien. Tulpen in pot kun je ’s zomers warm en droog wegzetten onder een afdak of in de schuur.

Benieuwd naar leuke combinaties met tulpen voor jouw tuin? Klik hier!