Gladiolen staan ook prachtig in je eigen tuin. 6 tips om de mooiste bloemen te krijgen en de knollen van de gladiool te rooien en te bewaren voor volgend jaar.

 

1. Geef gladiool lichte standplaats in je tuin

Gladiolen hebben heel veel licht nodig, houd daar rekening mee wanneer je ze in je tuin plant. Een extra tip: combineer met borderplanten die lager blijven voor een vol effect in je tuinborders.

2. Knollen planten

Plant de knollen van gladiolen vanaf half april in groepjes van 3 tot 5 stuks op een diepte van zo’n 10 cm, dan verdrogen ze niet zo snel. Het best zet je de planten ieder jaar op een ander stukje grond vanwege droogrot, een hardnekkige bodemschimmel waartegen geen resistentie bestaat.

gladiolen tips

3. Langer genieten

De bloei van gladiolen duurt zeker 2 tot 3 weken;  plant ze daarom 2 à 3 keer met een tussenpoos van veertien dagen geeft langer kleur.

4. Gladiolen overhouden

Snij de verwelkte bloem bijtijds weg als je de knollen wilt overhouden. Rooi ze rond de herfstvakantie (de kraaltjes moeten bruin zijn) en laat ze goed drogen.

gladiolen tips

5. Gladiolen bewaren

Bewaar de gladioolknollen op een droge plaats, bij 4-5 °C (in schuur of kelder bij 8-9 °C lukt vaak ook). Bewaar G. callianthus ’Murielae’ juist lekker warm.

6. Vermeerderen

Het vermeerderen van gladiolen kan door grote knollen doormidden te snijden of de kraaltjes op te kweken.

 

Schrijf je in voor de TuinSeizoen nieuwsbrief

Lees meer  Een haag planten in tien stappen