De tuin wordt in mei steeds fleuriger, iedere dag lijkt er wel een ander bloem je toe te lachen. Maar wat als de Wisteria niet zo mooi wil bloeien, de buxus last heeft van buxusbladvlo of slakken al je plantjes zien als een heerlijk maaltje? Om ervoor te zorgen dat jouw tuin blijft stralen, geven wij wat tips.

Tips voor een goede bloei van Wisteria

Soms wil Wisteria maar niet bloeien. Dat kan drie oorzaken hebben:
1. Allereerst heeft de plant een zonnige standplaats nodig.
2. Ook de juiste snoei bevordert de bloei: een volgroeid exemplaar snoei je tweemaal per jaar (in de nazomer kort je eenjarige scheuten in tot 30 cm, eind februari knip je die nogmaals terug tot 6 à 8 cm).
3. Het allerbelangrijkste is de aanschaf: een geënt exemplaar kan al na drie jaar bloeien, terwijl zaailingen daar ruim tien jaar over kunnen doen!
Koop je exemplaar dus in bloei of let erop dat hij geënt is – dat zie je aan de verdikte knobbel (entplaats) net boven de potrand. Zo weet je zeker dat je geen 10 jaar hoeft te wachten!

tulpen

Tips voor blijvende tulpen

Wil jij volgend jaar weer genieten van je tulpen? Dat kan! Breek de uitgebloeide bloemen uit. Geef meteen daarna mest en water. Laat ook het blad gewoon aan de plant zitten totdat dit vanzelf afsterft.Een warme zomer zorgt vaak voor een betere herbloei in het volgende jaar. Dat komt omdat tulpen oorspronkelijk uit bergachtige streken stammen, waar de bollen droog en warm ‘overzomeren’. Hier kun je dit nabootsen door de tulpen te rooien nadat het blad afgestorven is en ze droog en warm te bewaren; stop er meteen een label bij met de naam of kleur. In de herfst kun je de bollen dan opnieuw planten.

Lees meer  Water geven in de winter

buxus

Weg met buxusbladvlo

Buxus kan last hebben van buxusbladvlo. De toppen van de plant lijken dan op ‘gesloten kooltjes’ met misvormde bolle blaadjes. In die topjes zit de overwinterende larve, die actief wordt als de buxus begint te groeien en witte, wasachtige korreltjes uitscheidt om zich te beschermen. In het larvenstadium is buxusbladvlo het best te bestrijden, bijvoorbeeld door te spuiten met pyrethrum. Maar regelmatig snoeien helpt ook – minstens tweemaal per jaar (half juni en eind augustus) – omdat je zo de topscheutjes wegknipt waarop de eitjes worden afgezet.

tips tegen slakken

Tips tegen slakken!

Van de milde temperaturen en de regenbuitjes genieten niet alleen je plantjes, ook slakken genieten ervan. Hosta’s, riddersporen en dahlia’s horen tot hun favoriete kostje. Een paar tips in deze eeuwigdurende strijd:
1. Breng scherp grit aan rondom de plant of gebruik speciale ringen van koper.
2. Graaf biervalletjes in of ga ’s avonds met een zaklamp op zoek.
3. Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, egels en padden, want die vangen enorm veel slakken weg.
4. Mocht dit niet baten, gebruik dan milieuvriendelijke korrels op basis van ferrifosfaat, die niet schadelijk zijn voor egels en vogels.

Kijk hier voor nog meer tips tegen slakken.