Alles wordt uitbundiger en het harde werk in het voorjaar lijkt zijn vruchten af te werpen: het is zomer! Het is nu volop genieten, maar ook het moment om dat voorbereidingen te treffen voor de warmste en vaak droogste maanden van het jaar. Er zijn tal van klusjes die op je liggen te wachten en wie goed heeft gepland, eet al volop uit eigen tuin. Deze maand heb ik extra aandacht voor de tomaten.

Wie mij al een beetje kent, weet dat tomaten altijd een streepje voor hebben. Ik vind ze moestuins mooiste vrucht en wat mij betreft de definitie van wat een zomer hoort te zijn. De verschillende vormen en uiteraard de meest verrassende smaken: het boeit me allemaal. Wie afgelopen voorjaar tomaten heeft gezaaid en ze in mei een plekje gaf in de moestuin, staat ook vanaf deze maand voor een aantal uitdagingen. Ja, uitdagingen, want om tot een rijke oogst te komen, zul je met regelmaat aan het werk moeten.

tomaten, moestuin, angelo dorny, tuinseizoen

Dieven

Met dieven bijvoorbeeld, het wegnemen van okselscheuten. Tomaten produceren voortdurend okselscheuten, en dat doen ze een hele zomer lang. Als je die dieven niet weghaalt, dan krijg je vroeg of laat een warboel van bladeren en een plant die alle kanten op groeit. Ik dief elke week, dat is zo’n beetje de snelheid waarmee een okselscheut zijn plekje opeist. Ik verwijder ze met de hand, dat kan prima zolang de dief niet groter is dan 10 tot 15 cm. Is de dief al groter, dan raad ik je aan om toch voor een snoeischaar te kiezen.

Lees meer  Lekker snoepen van kersen uit eigen tuin

Elk wondje, want dat creëer je met het weghalen van okselscheuten, bepoeder ik met wat basaltmeel. Basaltmeel is een lavagesteentemeel dat tot poeder werd verwerkt en daardoor gemakkelijk met een penseeltje te verdelen is. Het legt een soort van natuurlijke pleister op de wonde, waardoor virussen en schimmels geen kans maken.

dieven, tomaten, moestuin, angelo dorny, tuinseizoen

Tomaten water geven

Daarnaast is het van groot belang dat tomaten de juiste hoeveelheid vocht krijgen. We hebben allemaal de neiging om dat dagelijks te doen, maar de ervaring leert mij dat dat geen goed idee is. In de openlucht regelt Moeder Natuur dat, maar in de kas heb jij het voor het zeggen. Bij mij in de kas krijgen tomaten niet meer dan één keer in de drie à vier weken water. Tomaten hebben namelijk de eigenschap om zelf op zoek te gaan naar water, diep in de grond. Ik geef ze dus bewust minder water, zodat de planten niet lui worden en onnodig veel water tot hun beschikking hebben. Want vocht vormt een potentieel gevaar voor schimmels.

Uiteraard moet je zoiets wel afbouwen, je kunt niet op een dag besluiten de komende drie weken geen water te geven. Dan gaat de jonge plant onherroepelijk dood. Bouw af en geef de plant de tijd om zelf op ontdekking te gaan in de bodem. Ik begin met dagelijks water te geven, omdat elke plant zich moet kunnen aanpassen aan een nieuwe groeiomgeving. Daarna bouw ik al snel af tot één keer om de twee tot drie dagen. Na gemiddeld twee weken zit ik al op één keer per week. En zo bouw ik verder af tot de plant het zelf kan redden.

Lees meer  Na de ijsheiligen begint het moestuin seizoen echt.

Wist je trouwens dat neerhangende bladeren overdag niet noodzakelijk hoeven te betekenen dat de plant dorstig is? Het kan ook een beschermingsmechanisme zijn om niet onnodig veel vocht te verliezen. Ga het maar eens na, vaak zie je de plant tegen de avond alweer helemaal rechtop staan. Slim toch, Moeder Natuur?

tomaten, water geven, tuinseizoen, moestuin, angelo dorny

Angelo Dorny is moestuinier én groenredacteur. Hij schreef acht boeken, is de groenspecialist van de Vlaamse zender Radio 2 en post wekelijks nieuwe vlogs op zijn YouTube-kanaal. Hij leidt je door alle seizoenen in de moestuin. Meer weten? Kijk op tv.angelodorny.be en www.angelodorny.be.

Lees ook andere blogs van Angelo: Basilicum zaaien & Verspenen doe je zo