Ik ben een grote fan van basilicum. Het aromatische kruid hoort er gewoon bij, als je een kruidentuintje begint of een moestuin hebt. Heerlijk in tal van gerechten en, mits hij op een warm plekje staat, ook relatief makkelijk te kweken.

Toch zijn er veel verschillen, heb ik de afgelopen jaren ondervonden. De klassieke groene basilicum heeft meer warmte nodig en is gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan pakweg de Griekse basilicum. Dergelijke variëteiten zijn iets beter opgewassen tegen ons wisselvallig klimaat. Een hete zomer als vorig jaar deed ze dan weer extra goed groeien.

Groene basilicum, met zijn sappige en zachte blaadjes, plant ik doorgaans in de kas. In de buurt van tomaten, omdat ze witte vlieg afschrikken, of gewoon in een pot om af en toe van te plukken. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, krijgt basilicum wel graag af en toe water.

basilicum, basilicum zaaien, angelo dorny, de moestuin van angelo, moestuin, tuinseizoen

Twee keer zaaien

Ik zaai ze, nadat ik in april al aan de slag ging, in mei altijd een tweede keer. Nu de IJsheiligen verdwenen zijn, zaai ik ze in potjes in de kas. Daar kiemen ze vrij snel en halen ze met gemak een eventuele achterstand in.

Stekbasilicum

Wil je toch buiten planten, dan kan ik je een zogeheten stekbasilicum aanraden. De blaadjes van deze variëteiten zijn iets harder en stugger, maar ook perfect eetbaar uiteraard. Basilicum ’Magic Mountain’ is een parel. Een zeer sterke plant, die geen enkel probleem lijkt te hebben met onze schommelende zomers. Daarnaast bloeit hij onafgebroken, met witte of in dit geval paarse bloempjes. Bijen en hommels zijn er dol op. Een echte aanrader voor je plantenverzameling, als je het mij vraagt.

Lees meer  Cupcakes met bosvruchten

Basilicum ’Magic Mountain’, tuinseizoen,

Angelo Dorny is moestuinier én groenredacteur. Hij schreef acht boeken, is de groenspecialist van de Vlaamse zender Radio 2 en post wekelijks nieuwe vlogs op zijn YouTube-kanaal. Hij leidt je door alle seizoenen in de moestuin. Meer weten? Kijk op tv.angelodorny.be en www.angelodorny.be.

Lees ook andere blogs van Angelo: Verspenen doe je zo & Afharden is belangrijk