Wil jij een mooie herfsttuin volgend jaar? Plant dan nu een of meerdere van deze toppers!

1. Stewartia pseudocamellia ’Koreana’ (zie openingsfoto)

Deze heester valt in het najaar op door de knalrode herfstbladeren. ’s Zomers is Stewartia pseudocamellia ’Koreana’ getooid met grote witte bloemen met een geel hart die erg lijken op de bloemen van camelia. De bloemen zijn niet alleen mooi maar verspreiden ook een heerlijk zoete geur. Deze prachtige winterharde heester – die ook verkrijgbaar is als klein boompje – heeft een prachtige groeivorm en een mooie afschilferende stam die vooral ’s winters in het oog springt.
Bloei: juli-augustus Hoogte: 3-5 m

Waar planten? Stewartia houdt van een beschutte, zonnige standplaats maar van koele voeten dus zorg voor schaduw bij de basis. Hij gedijt het beste op voedzame, vochtige maar goed doorlatende grond die niet kalkhoudend is. Tip: Zet Stewartia direct op de juiste plek, want hij houdt niet van verplanten.

stewartia

2. Pyrus communis ’Gourmande’

Met leifruitbomen kun je zelfs in een relatief kleine tuin je eigen fruit oogsten. En als zo’n boompje dan ook nog eens een schitterende herfstkleur krijgt – zoals bij deze leipeer Pyrus communis ’Gourmande’ – dan is dat extra genieten. Ook van andere perenrassen verkleurt het blad in het najaar vaak naar oranjerood; een aanrader is wat dat betreft ook Pyrus communis ’Beech Hill’.
Bloei: april-mei Hoogte: 2,5-4,5 m (afhankelijk van de snoeivorm)

Waar planten? Tegen een zonnige muur of schutting of als afscheiding tussen verschillende tuinkamers. Zorg altijd voor voedzame grond, verrijk deze zo nodig vóór aanplant met een flinke lading compost.

Lees meer  Dahlia’s voortrekken

Amelanchier

3. Amelanchier lamarckii

Met zijn gele en oranjerode bladtinten geeft het krentenboompje tuinen, parken en plantsoenen in deze tijd van het jaar extra kleur. Deze hoge heester of meerstammig boompje – eveneens als boomvorm gekweekt – is ook schitterend tijdens de uitbundige bloei in het vroege voorjaar. Het krentenboompje vormt dan één waas van witte bloempjes waartussen het bruinachtige uitlopende blad zichtbaar is.
Bloei: april-mei Hoogte: tot 7 m

Waar planten? De krentenboom kan in zon en schaduw staan en op elke grond, maar bij voorkeur op zandgrond.

Liquidambar

4. Liquidambar styraciflua

In oktober-november als de bladeren van Liquidambar (amberboom) naar geel, oranje en purperrood kleuren vormt dit één groot kleurenspektakel. Tussen de bladeren zie je hier en daar circa 3 cm grote, stekelige bolletjes hangen, dit zijn de doosvruchten. Deze piramidale boom moet het hebben van zijn mooie handvormige blad dat ’s zomers glanzend groen is. Maar ook de grijze, diepgegroefde stam is de moeite waard, net zoals de kurklijsten op de takken die vooral in de winter opvallen.
Bloei: onopvallend in april-mei Hoogte: 13 m

Waar planten? Zorg voor een beschutte plek – anders is er kans op takbreuk – in de zon tot lichte schaduw. Liquidambar houdt van voedzame zand- of doorlatende leemgrond en verdraagt ook een vrij droge plek. Jonge bomen zijn enigszins vorstgevoelig; ingevroren takken knip je in het voorjaar.

Lees hier hoe het komt dat bladeren in de herfst verkleuren.