Van winterbloeiers als de toverhazelaar kunnen wij heel enthousiast worden. Eindelijk eens iets met kleur in de winter!

De toverhazelaar is een echte winterbloeier die vanaf januari of, afhankelijk van de soort, soms al vanaf december bloeit. De bloeitijd houdt wel 5-6 weken aan, ook als het vriest dat het kraakt.

toverhazelaar: hamamelis
Kleuren
De bloeikleur varieert van helder zwavelgeel tot vlammend koperrood. Het zijn precies dát soort kleuren waar we ’s winters het meest om verlegen zitten. Ze brengen een beetje vuur in de verstilde, kille wintertuin.

Grond
De toverhazelaar houdt van goed doorlatende, humeuze grond en lichte schaduw. Hij kan slecht tegen droogte en houdt ook niet van snoeien. Gelukkig is dat laatste zelden nodig. De plant krijgt van nature een heel mooie, open vorm.
toverhazelaar: hamamelis
Heerlijk geurtje!
Het zoete parfum dat de bloemen verspreiden, is zo lekker dat de toverhazelaar alleen al daarom het aanplanten waard is. Helaas is die geur niet bij elke cultivar even nadrukkelijk aanwezig. De Chinese toverhazelaar, Hamamelis mollis, geurt het best. De meest aantrekkelijke cultivars zijn kruisingen tussen deze H. mollis en H. japonica, de Japanse toverhazelaar. Deze hybriden worden H. x intermedia genoemd.

toverhazelaar
Hamamelis door de seizoenen
’s Winters is de toverhazelaar onovertroffen, maar hij laat zich ook de rest van het jaar van een heel aantrekkelijke kant zien:
Na de bloei krijgt de heester fraaie, fluwelige bladeren die de hele zomer gaaf blijven. De plant heeft weinig last van ziektes en plagen. De zaaddozen vormen een extra sierwaarde.
In de herfst verkleurt het blad van geel tot spectaculair oranjerood, afhankelijk van de cultivar.
Na het verliezen van het blad blijft het takkensilhouet over. Dit silhouet is mooi open, vaasvormig en breed uitlopend.
De bruine, ronde bloeiknopjes sieren de kale takken vanaf het najaar tot de bloei.

Lees meer  Verse kruiden uit eigen tuin

Lees hier meer over deze prachtige winterbloeier!