Als het gesneeuwd heeft, krijgt onze tuin een sprookjesachtige uitstraling. Zeker als de zon er ook nog eens bij schijnt. Helaas is sneeuw niet alleen maar mooi, het kan je planten namelijk ook beschadigen. Met de onderstaande tips bereid je je tuin voor op sneeuw en vorst.

Voordat je je mooie winterlandschap betreedt: leg het vast! Maak foto’s als er nog geen voetstappen in de sneeuw staan en je tuin nog helemaal bedolven is onder een witte laag. En nog belangrijker: stuur je foto’s op naar onze redactie! Wij zijn benieuwd hoe jouw tuin erbij ligt.

Bescherm je planten

Een klein laagje sneeuw kan in principe geen kwaad. Sterker nog: het vormt een isolerende laag waardoor het de planten juist beschermt tegen vorst en wind. Je hoeft niet bang te zijn dat de planten verstikken, de uitwisseling van gassen tussen bodem en buitenlucht gaat gewoon door. Dit kan wel gebeuren als het gedooid heeft en vervolgens weer gaat vriezen. Er ontstaat dan een ijslaag die de planten kan verstikken.

Ligt er een dik pak sneeuw, dan kun je dit beter zo snel mogelijk van je planten afhalen. Sneeuw is namelijk zwaar, waardoor de takken kunnen gaan overhangen of zelfs afbreken. Vooral groenblijvende planten, coniferen en planten met slappe takken zijn hier gevoelig voor. Schud de sneeuw voorzichtig van de plant af of veeg het weg met een bezem.

Lees hier meer over hoe je planten beschermt tegen vorst.

Mijd het gazon

Hoef je niet per se op het gazon te zijn, ga hier dan ook niet lopen. Gras kan in principe gewoon tegen een laagje sneeuw, maar als je erop gaat lopen, wordt de sneeuw in elkaar gedrukt. Hierdoor kan het gras verstikken. Ook breekt het gras makkelijk af als het gevroren heeft. Mijd daarom zoveel mogelijk het gazon, ook als het aan het dooien is. Het gras kan namelijk nog steeds kwetsbaar zijn.

Maak het terras vrij

Om gladheid te voorkomen, kun je de sneeuw van je terras vegen. Ook gaat zand strooien de gladheid tegen. Hoewel het logisch lijkt, kun je beter geen zout strooien. Het zout kan terechtkomen in de border wat slecht is voor de planten. Zout blijft bovendien lang in het grondwater aanwezig en kan schadelijk zijn voor plant en milieu.

Vogel, sneeuw, tuin, vogelhuisje, vorst

Verwen de vogels

Vergeet in een koude periode de vogels niet. Bij vorst en sneeuw is voedsel vinden voor hen moeilijker. Je maakt ze al snel blij met brood, maar ook een appel, pinda’s of een vetbol is zeer geliefd bij de vogels. Bovendien beperk je vraatschade als je ze gevarieerd voert.

Let op je vijver

Na een nachtje vriezen, kan je vijver al helemaal dichtgevroren zijn. Hierdoor kan er geen zuurstof in het water komen en kunnen schadelijke stoffen er niet uit. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een wak te maken. Doe dit niet door op het ijs te slaan – zo stoor je de vissen – maar zet liever een pannetje heet water op het ijs. Je kunt ook voorkomen dat de vijver dichtvriest door tijdig een ijsvrijhouder of een bosje riet of stro in de vijver te plaatsen. Als er naast ijs ook sneeuw op de vijver ligt, kun je dit beter weghalen. Zo krijgen de waterplanten voldoende licht.

Tuin, sneeuw, vijver, bevroren, ijs,

Voorkom vorstschade

Tap tijdig de buitenkraan af om te voorkomen dat deze kapot vriest. Ben je dit vergeten, wikkel er dan noppenfolie of een oude deken omheen. Om vorstschade te voorkomen is het ook verstandig om de vijverpomp uit het water te halen voordat het gaat vriezen. Pomp je ’s zomers grondwater op om de tuin te beregenen? Zorg dan ook dat deze pomp niet bevriest door het water eruit te laten lopen voor de winter invalt.