Vogels zorgen voor veel gezelligheid in de tuin. Je kunt zorgen voor natuurlijk voedsel door bepaalde planten en hagen in je tuin te zetten, maar ook zelf bijvoeren; vooral wanneer het vriest zijn de vogels hier extra blij mee!  Let wel op, want niet alle voedsel en etensresten zijn geschikt voor vogels.

Koude winter? Energierijk voedsel

Vogels hebben zeker in koude winters behoefte aan energierijk voedsel zoals zaden, ongebrande en ongezouten noten en vetbollen, gemaakt van frituurvet. Gebruik geen vloeibare olie want dit tast het verenkleed van de vogels aan en werkt mogelijk laxerend. Geef nooit voedsel waarin zout is verwerkt en geef ook geen boter of margarine.

Hele appels bij vorst!

Geef bij voorkeur zowel ’s ochtends als ’s avonds kleine beetjes voer. Bij koud vriesweer is het echter beter om fruit zoals appels niet in kleine stukjes te snijden, maar heel te laten.

Een vogelvriendelijke tuin

Een tuin waarin vogels zich thuis voelen, is vooral niet te netjes. Veel vogels houden ervan om tussen afgevallen bladeren te scharrelen. Vruchtdragende bomen en heesters leveren voedsel, struiken, klimplanten en bomen zorgen voor nestgelegenheid. Zanglijsters en merels houden van een gazon waar ze een worm uit de grond kunnen trekken. Water is ook heel geliefd en dan vooral een natuurlijke vijver met een ondiep gedeelte waarin de vogels kunnen badderen. Een waterschaal is een mooi alternatief.

Vogels herkennen

Vogels herkennen is niet altijd zo eenvoudig, omdat er vaak verwante soorten zijn met een net iets andere tekening. Ook zien mannetjes er meestal anders uit dan vrouwtjes en kan het verenkleed van de jongen weer een andere kleur of tekening hebben. Ook kunnen het zomerkleed en het winterkleed verschillen.  

Lees meer  Vogels voeren in de winter

Zorg ook voor een vogelvriendelijke tuin.