Tuinieren op kleigrond een straf? Beslist niet! Dit vruchtbare bodemtype beloont je met weelderige planten en als je het slim aanpakt, gaat dat echt niet ten koste van je rug.
Tip 1: Laat de natuur voor je werken
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven. Een rijk bodemleven helpt vervolgens de bodemstructuur verder te verbeteren. Breng elk jaar opnieuw een laag organisch materiaal van ongeveer 5-8 cm aan. Doe dit bij voorkeur in de herfst of eind lente.
Tip 2: Bewerk de bodem met mate
De structuur van kleigrond is erg kwetsbaar, bewerk deze dus niet te veel. Laat de bodem helemaal met rust als hij zo volgezogen is met water dat je zool erin wegzuigt. Loop er niet te veel overheen. Grote klonten klei kun je wel proberen te breken. Spit de bodem in de herfst grof om en laat de klonten liggen. Als het gaat vriezen breken ze in kleinere stukjes waardoor de klei een makkelijker te bewerken structuur krijgt. Het effect van spitten is helaas wel tijdelijk, want je verbetert de structuur van de bodem niet blijvend. Bovendien is spitten niet zo bevorderlijk voor het bodemleven.
Tip 3: Voorkom uitdrogen van de bodem
Zware grond houdt water heel lang vast, maar als het echt lange tijd niet regent, droogt de toplaag zover uit dat er een harde korst ontstaat. Wanneer het vervolgens gaat regenen, is de korst zo ondoordringbaar geworden dat het water wegspoelt in plaats van in de bodem zakt. Om dit te voorkomen mulch je de bodem met droge bladeren (eik, beuk), stro, houtschors of ander organisch materiaal (compost). Of beplant de bodem volledig met bodembedekkers!
Tip 4: Kies planten die het goed doen op zware grond
Het is nu eenmaal zo, je kleigrond blijft een kleigrond. Kies daarom planten die het goed doen op kleigrond. Er zijn er genoeg! Kijk hier voor geschikte beplanting op kleigrond.
Meer weten over verschillende soorten tuingrond? Lees het artikel Goede aarde – Alles over tuingrond.
[…] tuinseizoen.com […]