Mulchen is een woord dat veel voorbij komt onder tuiniers. Maar wat is mulchen eigenlijk? Dit is het bedekken van de bodem met een laag organisch materiaal, zoals compost, stro, bladeren of houtsnippers. Deze mulchlaag beschermt de grond tegen uitdroging, erosie, temperatuurschommelingen en onkruidgroei. Terwijl het materiaal langzaam verteert, voedt het bovendien de bodem.
Ik mulch altijd in mijn tuin, omdat het de bodem zo voedt. Meestal gebruik ik stro, maar ook houtsnippers of bladeren gebruik ik af en toe. In dit blog vertel ik je alles over hoe mulchen werkt. Overigens is deze techniek niet alleen in de siertuin hartstikke nuttig, maar ook in de moestuin.
In de natuur bedekt een laag plantenresten en blad de bodem op een natuurlijke manier. Denk aan de humuslaag in het bos. Door te mulchen boots je dit proces na, waardoor je bodem gezonder wordt en het bodemleven zich optimaal kan ontwikkelen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je tuin de seizoen en extreme weersoorten beter aan kan. Zo kun je er met mulch voor zorgen dat je tuin droogteproof wordt.
In de moestuin is mulchen een uitstekende manier om je bodem vruchtbaar en gezond te houden. Het voorkomt uitdroging, beschermt wortels tegen hitte en kou en houdt onkruid weg. Stro is ideaal onder aardbeien, courgettes en pompoenen om vruchten schoon en droog te houden. Ook tomaten, paprika’s en bonen profiteren van een mulchlaag.
Grasmaaisel is een prima materiaal om te mulchen, mits goed gebruikt. Laat vers grasmaaisel eerst drogen en breng het vervolgens in dunne lagen aan. Zo voorkom je dat het gaat schimmelen. Een mulch grasmaaier kan zelfs het gemaaide gras meteen terug op het gazon verspreiden, waar hetwerkt als natuurlijke voeding.
Hoewel mulchen veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden:
Wees dus zorgvuldig met het kiezen van het juiste materiaal, de hoeveelheid en het tijdstip.
In het voorjaar en najaar zijn de beste momenten, maar je kunt het hele jaar door mulchen, afhankelijk van het doel.
Ja, mits je het in dunne lagen aanbrengt en eerst laat drogen om schimmelvorming te voorkomen.
Ja, vooral om de grond vochtig te houden. Houd het wel bij een dun laagje.
Nee, laat het in de winter juist liggen. Het beschermt de bodem tegen kou en helpt bij de opbouw van organische stof.
Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.
Deze zou je kunnen proberen: Deco Mulch bodembedekker
Nu weet ik nog niet wat mulchen is. Kan ik mulchmateriaal kopen bij een tuincentrum?
groet,
Iko Zijlstra