Voordat de spade de grond in gaat, zal er eerst zal een concreet plan moeten komen. In de beginfase is het in ieder geval belangrijk dat je helder voor ogen hebt welke functies en elementen je in de tuin wil en waar je de tuin voor gebruikt. Wil je een leeftuin, een kijktuin of is de tuin vooral bedoeld als speelplek voor de kinderen? Noteer alles wat je wil op een wensenlijstje.

Misschien wil je een gazon, bloemenborders, een kruidenhoekje en een schaduwterras. Maar als het even kan ook nog een speeltoestel voor de kinderen, een tuinhuisje, sfeerverlichting en een plekje voor de kliko’s.

Creatieve oplossingen
Wellicht wil je teveel en zal je uiteindelijk een aantal zaken moeten schrappen. Maar dat is beter dan dat later blijkt dat je iets bent vergeten. Daarbij is het zo dat tuinontwerpers vaak erg creatief zijn in het bedenken van slimme oplossingen, dus wie weet kan er meer met jouw tuin dan je voor mogelijk houdt.

Bedenk voordat het ontwerp wordt gemaakt welke sfeer je in de tuin wil hebben. Houd je bijvoorbeeld van strak, eigentijds en sober of juist van weelderig, kleurrijk en romantisch? Wil je een mediterrane, een Japanse of een meer natuurlijke sfeer? Blader door tuinboeken en –tijdschriften en kijk op onze pagina met tuinontwerpen om te zien wat  je aanspreekt en wat haalbaar is.

Veel of weinig tijd?
Heb je weinig tijd om te tuinieren dan is een tuin met weelderige bloemenborders voor jou geen optie. Kies je voor een bepaalde stijl dan is het aan te raden om deze consequent door te zetten want alleen dan ontstaat een krachtig effect.

Lees meer  Tuinontwerp stap 2: Zelf aan de slag, of toch niet?

Bedenkt van tevoren ook goed welke zaken je wil handhaven. Denk bijvoorbeeld aan bestaande bomen of struiken die je eigenlijk niet kwijt wil.

>>Ga naar stap 2