In Tuinontwerp 01 2020 laten we je een prachtige tuinmetamorfose zien. Hoewel het de bedoeling was slechts een deel van de tuin aan te passen, ging deze uiteindelijk toch volledig op de schop. Mede door de sfeervolle overkapping zitten de eigenaren nu veel vaker buiten.   

“Er was al een mooie tuin en er stond ook al een overkapping”, vertelt Gert-Jan Schouwenaar, tuinontwerper bij Stoop Tuinen. “Maar dat was maar een gemetseld dingetje waar ze het jaar daarvoor slechts twee keer in hadden gezeten.” Dat kan beter, dacht hij, want als de tuin én de overkapping aantrekkelijker zijn, dan maak je er vanzelf veel meer gebruik van. Daarom maakte hij ‘heel brutaal’ een compleet nieuw ontwerp voor de tuin. “De overkapping straalt nu veel sfeer en warmte uit dankzij de donkere kunststof muren in combinatie met de wanden die zijn bekleed met cederhouten latjes.”

Laat je inspireren door deze prachtige tuin

Optimaal met ruimte gewerkt

De tuin is breder dan dat hij diep is en die breedte wordt nog eens benadrukt door de zichtas in de lengterichting. Het rechthoekige eetterras – gemaakt van grote vierkante keramiektegels – ligt hier juist haaks op. “Dit laat de tuin wat dieper lijken, dáár waar deze het smalst is. Zo heb ik optimaal met de ruimte gewerkt”, aldus Gert-Jan.

De beplanting sluit mooi aan op de bosachtige omgeving. Zo is gekozen voor rododendrons, schermvormige hortensia’s en taxus, met Pachysandra als bodembedekker. De Japanse esdoorn die als blikvanger bij het terras staat, is daarom ook niet geel- of roodbladig maar groen, omdat dit natuurlijker oogt. Een spotje licht deze meerstammige heester ’s avonds mooi uit. Aan weerszijden van de vijver is het wat kleuriger. Hier liggen weelderige borders waarin vaste planten zijn gecombineerd met siergrassen en waarin het hele seizoen wel iets bloeit. Dit oogt heel gezellig en zo kan de vrouw des huizes – die erg van bloemschikken houdt – hier altijd wel wat plukken voor haar bloemwerk.

Lees meer  Tuinontwerp: Favela in Oosterbeek

Foto: Rob van der Heijden

 

Tuinontwerp 01 2020 ligt vanaf nu in de winkel en is online te bestellen via Vipwinkel.nl.