Yes, de eerste TuinSeizoen van 2023 is nu te bestellen! De feestdagen zijn (bijna) achter de rug en dat betekent dat we weer nieuwe plannen gaan maken voor het voorjaar. Ga lekker aan de slag met groen in huis. Word een kamerplantenpro en kweek kiemgroenten op je vensterbank. Ook kun je lezen wat dat nu eigenlijk oplevert, zelfvoorzienend leven.

De natuur loopt voor

In het voorwoord van de nieuwe TuinSeizoen kun je lezen hoe ik van een buurman uit de straat een schitterende bos Magnolia-takken kreeg, met knoppen die volgens Ger, zoals de beste man heet, misschien nog best wel eens open zouden kunnen gaan. Op de foto zie je hoe de bos er nu uitziet. De knoppen zwellen steeds meer aan, om wellicht met de jaarwisseling nog spectaculair in bloei te komen. Ger gaf al aan: de natuur loopt voor.  Of misschien beter gezegd: achter. Want het was al december toen de okergele Ginkgo-blaadjes van de bomen dwarrelen. En dan te bedenken dat de natuur óók steeds eerder ontwaakt, zoals te lezen is in het verhaal van Helma Sjamaar (pag. 40) in de nieuwe TuinSeizoen. Zo blijft er weinig van een echte winter over.

Binnen aan de slag

Nu hoeft de tuinliefhebber zich toch al niet te vervelen, want zelfs áls het vijftien graden zou vriezen (hypothetisch dan hè), kun je binnen nog aan de slag met het telen van je eigen paddenstoelen (pag. 30) en kiemgroenten (pag. 74). Allemaal vitaminebommetjes die we juist in deze tijd van het jaar heel hard kunnen gebruiken! En mocht het kwik dan toch die -15 °C aantikken: kijk eens hoe mooi de wintertuin kan zijn! Laat je inspireren door buitenplaats De Sperwershof (pag. 6), waar strakke snoeivormen, gezellige kussentjes en aaibare Magnolia-takken een oogstrelend geheel vormen. Over die Magnolia-knoppen gesproken: of ze nu open gaan of niet, wát staan ze leuk op tafel!

Lees meer  Gratis de maand juli van de Jaarplanner lezen

Veel leesplezier!

Kristel