Met deze tuintips kom je onbezorgd de zomer door! Ga je in juli op vakantie? Dan mis je een groot deel van de actie, zoals het gezoem van insecten boven de borders. Voor vertrek nog even gauw de handen uit de mouwen, dan word je bij terugkomst rijk beloond.

Bloemen oogsten
Plukbloemen, zoals dahlia’s, Lathyrus, Zinnia en Cosmos, produceren meer bloemen naarmate je er meer van plukt. Pluk voor je op vakantie gaat zoveel mogelijk boeketten, om weg te geven aan je buren of degene die op de kat past. Snoei de planten daarna een stukje terug (sowieso alle bloemknoppen eruit) of vraag iemand anders om te blijven plukken.

tuintips juli
Ga je niet op vakantie, dan pluk je minimaal eens per week een boeket voor op je eigen vaas. Terwijl je daarmee bezig bent, speur je naar uitgebloeide bloemen en die snoei je meteen weg. Als je voorkomt dat je planten zaad zetten, bloeien ze door tot ver in de nazomer.

Tuintip juli: laat vanaf eind augustus af en toe een uitgebloeide bloem staan, om zaad te laten rijpen voor volgend jaar.

lathyrus

Kamerplanten naar buiten
De buitentemperatuur is in juli vaak zo aangenaam, dat ook je kamerplanten naar buiten mogen. Hier knappen ze enorm van op en ze maken van je terras een knusse buitenkamer. Spoel meteen het stof en eventuele bladluizen er met de tuinslang af.

Niet te veel zon voor kamerplanten
Houd er rekening mee dat de meeste kamerplanten oorspronkelijk uit de jungle komen, waar ze beschut worden tegen zonlicht door een dicht bladerdek. Zet ze dan ook niet in de volle zon. Een uurtje ochtend- of namiddagzon is meestal geen probleem. Vetplanten en cactussen kunnen juist wel wat meer zon verdragen, maar hebben graag wat bescherming bij langdurige regen. Zet deze tijdens natte dagen liefst onder een afdakje.

Lees meer  Uitbundig zomergoed

zomertuin

Borderopfrisbeurt
Knip voorjaarsbloeiers, waarvan het blad lelijk is geworden, helemaal terug. Dat levert misschien tijdelijk wat kale planten op, maar binnen een mum van tijd zal er alweer een flinke pol gezond blad ontstaan. Sommige planten belonen je zelfs met een bescheiden herbloei. Deze opfrisbeurt is bij uitstek een klusje om uit te voeren vlak voor je op vakantie gaat, zodat je bij terugkomst al niet meer tegen kale plekken aan hoeft te kijken.

bosje bloemen

Meer klusjes in de tuin in juli
1.
Bestel herfstbloeiende krokussen en poot ze zodra ze worden bezorgd.
2. Blijf uitgebloeide bloemen verwijderen om her- en doorbloei te stimuleren.
3. Haal tijdens het groeiseizoen steeds het onkruid weg, zodat het zich niet kan uitzaaien.
4. Schoffel liever niet, want dat is niet goed voor de bodemstructuur. Wied bij voorkeur met de hand en hark de restanten meteen weg.
5. Geef vooral op warme dagen liefst ’s ochtends water. ’s Avonds watergeven kan een koudeschok geven, wat je planten kan verzwakken.
6. Giet of sproei borderplanten alleen als het echt lang droog is. Geef ze liever een keer een flinke plens in plaats van steeds een beetje. Dit voorkomt dat planten oppervlakkig wortelen en de wortels ‘lui’ worden.

Kijk hier voor meer tuintips in de maand juli!