Rond mei stelen de hoge tuintulpen de show. Met hun glanzende bloemen dansen ze boven het groen van de border. Geniet eindeloos van je tulpen door ze de juiste verzorging te geven. Wat tips!

1. Zonnig plekje!
Tulpen houden van een zonnige, warme plek.

2. Water
Geef tijdens de groeifase extra water als het in het voorjaar lang droog is.

3. Tulpen overhouden
Overhouden is mogelijk, al kan het 2 tot 3 jaar duren voordat een bol opnieuw bloeit. Voed ze dan goed: geef bij opkomst en direct na de bloei wat gedroogde koemest of mest met veel kalium (NPK 12-10-18).

4. Uitgebloeide bloemen verwijderen
Verwijder uitgebloeide bloemen, zodat ze geen zaad vormen.

5. Blaadjes
Laat het blad zitten tot het vanzelf afsterft.

6. Overwinteren
Warmte stimuleert de aanleg van een nieuwe bloem in de bol. Als je tulpen op een koele plek staan, kun je ze opgraven, in de schuur bewaren en in oktober opnieuw uitplanten. Botanische tulpjes moet je laten zitten; deze kunnen zich gaan vermeerderen. Sommige gecultiveerde tulpen (zoals ‘Spring Green’) zijn geschikt voor meerjarenbloei, dus ook laten zitten. Alle andere tulpen kun je eventueel rooien, droog bewaren en in het najaar weer planten.

Tip: Combineer tulpen eens met bloeiende vaste planten als Helleborus of Brunnera of met bloeiende takken van forsythia, Japanse kwee of sierappel. Zulke combinaties hullen je tuin van top tot teen in lentesfeer.

Bekijk hier meer tulpentips!

Lees meer  Houd je kerstboom langer mooi: 12 weetjes & tips