De tuin wordt steeds vaker als buitenkamer gezien en de verlichting sluit naadloos aan bij die trend. Alles is mogelijk in de tuin: inbouwspots, schemerlampen, leeslampen, sfeerverlichting, wandverlichting en feestverlichting. Daardoor kun je de tuin het hele jaar door ten volle benutten.

Net als in een huiskamer is het belangrijk de verlichting in de tuin subtiel aan te pakken. Zorg ervoor dat je niet alle lampen tegelijk aan hoeft te doen, maar de hoeveelheid licht kunt aanpassen.

Overkapping
In de tuin ontbreekt uiteraard het plafond dus je kunt geen hanglamp kwijt. Dat kan natuurlijk wel als je een overkapping of veranda hebt. Er zijn ook lampjes die je aan de parasol kunt hangen.

In de tuin kun je prima verlichting in de vloer wegwerken. Grondspots die een mooie plant of een element aanlichten, lichtbalken onder de loungebank of subtiele ledlampjes die traptreden markeren; in de tuin is dit vrij eenvoudig te realiseren.

Sfeer creëren
Vergeet bij het kiezen van verlichting ook de wanden niet. Met naar boven of beneden gericht licht tegen een muur of schutting kun je een mooie sfeer creëren.

Ook populair in de tuin zijn de schemerlampen, compleet met lampenkappen en soms ook verkrijgbaar als tafelmodel. Daarmee wordt de tuin echt een huiskamer. Ook komen er steeds meer speelse slingers op de markt met lampjes in allerlei vormen en kleuren. Leuk voor een feestje bijvoorbeeld.

Lees meer  In 9 stappen verlichtingsplan voor je tuin