Viburnum x bodnantense ’Dawn’ is een bladverliezende heester die midden in de winter bloeit. Met de lichtroze tot witte bloemetjes lijkt het de hele winter wel voorjaar!

De heester is ontstaan in Bodnant Gardens, Noord-Wales, uit een kruising van Viburnum farreri en Viburnum grandiflorum. Hij begint al in november te bloeien en gaat daar tot in februari mee door. De roze bloemetjes staan in trosjes aan de kale takken. Als het vriest valt de bloei even stil, maar als het gaat dooien, komen de bloemetjes vanzelf weer terug.
viburnum bodnantense dawn
Sterke winterbloeier
Viburnum x bodnantense ’Dawn’ is een van de sterkste winterbloeiers met een heerlijke geur, een aanrader voor elke tuin. In een kleine tuin is één exemplaar een aantrekkelijke blikvanger, in grotere tuinen zet je met een groepje van drie een fraai accent. Voor de rijkste bloei, geef je ’Dawn’ een zonnige standplaats in niet te natte grond.
viburnum
Meer mooie Viburnums
Mooi, geurend en rond dezelfde tijd bloeiend is Viburnum x bodnantense ’Deben’; deze heeft wittere bloemen en is iets gevoeliger voor vorst. De bladverliezende Viburnum farreri bloeit volgens de boekjes van januari tot maart maar kan, net als Viburnum x bodnantense, al vanaf november met rozeachtig, witte bloemen bloeien. Hij groeit eerst vrij recht opgaand, maar wordt later wat breder. Na de bloei verschijnen er soms rode vruchten aan de struik die later zwart verkleuren.

Combineren
Deze winterbloeiende Viburnums kun je in de tuin prachtig combineren met kerstrozen (Helleborus), sneeuwklokjes (Galanthus) en andere vroege voorjaarsbloeiers.
viburnum tinus
Ook Viburnum tinus is een prachtige winterbloeier! 

Lees meer  Gemaksbollen: één keer poten, jarenlang plezier