Jaarlijks je vlinderstruik snoeien helpt om hem jong en sterk te houden. Deze krachtige groeier bloeit prachtig in de nazomer. Het snoeien doe je in het voorjaar.

Wanneer de vlinderstruik snoeien?

Eind maart is het beste moment om je vlinderstruik te snoeien. Wordt er rond die tijd nog (nacht) vorst voorspeld, dan stel je het snoeien beter nog even uit.


 

 

Hoe snoei je een vlinderstruik?

Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Wanneer je hem verder terugknipt, zal hij minder of niet meer uitlopen. Zet je snoeischaar vlak boven een jonge scheut of een oog dat op uitlopen staat. Knip de tak schuin naar beneden af zodat eventueel regenwater niet in de snoeiwond blijft staan.

Snoeien van een dwergvlinderstruik

Ook het snoeien van een dwergvlinderstruik – de variant die niet hoger dan 65 cm wordt – doe je eind maart. Breng dit heestertje tijdens de snoei terug tot 10 – 15 cm boven de grond. Heb je een dwergvlinderstruik in een pot staan? Verjong hem dan na een paar jaar door wortelsnoei:

  • Haal de struik voorzichtig uit de pot.
  • Schud zoveel mogelijk grond van de kluit.
  • Knip ongeveer een 1/3 van de wortels weg.
  • Plant de vlinderstruik weer in verse potgrond.

Haal uitgebloeide bloemen weg

In de nazomer, vanaf augustus, verschijnen de eerste bloempluimen aan het eind van de takken. Meteen onder deze bloemen zitten nieuwe bloemknoppen. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je dat de plant steeds nieuwe bloemknoppen blijft aanmaken. Hij zal dan bloeien tot in oktober.

Lees meer  Siergrassen afknippen

Top een jonge vlinderstruik

Naast het jaarlijks snoeien van je vlinderstruik, is het verstandig om in het begin de scheuten te toppen, dit is iets anders dan het grondig snoeien van een vlinderstruik. De plant wordt dan steviger, vertakt met meer scheuten en zal aan het eind van elke tak gaan bloeien. Hij blijft hierdoor wel iets kleiner.
vlinderstruik snoeien

Help vlinders aan nectar tijdens hun pitstop

Wist je dat vlinders de vlinderstruik gebruiken als laatste stop voordat ze afreizen richting hun winteronderkomen?