Voorjaarssnoei bestaat uit een aantal leuke snoeiklussen. Heesters zijn nog in rust of sapstromen komen net op gang. Ook is het grootste gevaar voor vorst geweken, daarom is het de beste periode om planten die dat nodig hebben (flink) terug te snoeien.

 

Snoeien voor zomerbloemen

Zomerbloeiende heesters, zoals de vlinderstruik (Buddleja davidii), Hibiscus, Lavatera en struik- en klimrozen kunnen profiteren van een flinke snoeibeurt. Als deze planten erg groot worden, ontstaat er op ooghoogte een kluwen aan ouder, niet bloeiend hout. De bloei bevindt zich dan voornamelijk in de top. Door te snoeien, herstel je dit. Bovendien worden er meer zijtakken gevormd die veel bloemen zullen geven. Je snoeit deze heesters meestal niet helemaal tot aan de basis terug, maar tot een hoogte van 30-60 cm. In principe snoei je altijd tot enkele millimeters boven een naar buiten gerichte, gezonde knop. Bij een vlinderstruik kunnen de knoppen wat lastig te vinden zijn. Snoei waar je wilt, hij loopt wel weer uit.

vlinderstruik

Gekleurde takken

Planten als witte kornoelje (Cornus alba ’Sibirica’) of oranje schietwilg (Salix alba ’Chermesina’) verkleuren tijdens het groeiseizoen prachtig rood of oranje. Vooral in de winter zijn die takken welkome kleurbrengers in de kale wintertuin. De jonge twijgen vertonen de meest intense verkleuring. Om die reden snoei je deze planten heel sterk terug in het voorjaar, bijna tot aan de basis. Je wordt dan beloond met massa’s jonge twijgen die heel mooi zullen verkleuren.

voorjaarssnoei

In goede conditie houden

Snoei oud en beschadigd hout weg, evenals takken die langs elkaar schuren. Om planten in goede conditie te houden, is aan te raden om daarnaast jaarlijks ongeveer een derde van de takken tot de basis weg te snoeien. Zo heb je de heester na drie jaar volledig verjongd en blijft de plant in goede conditie.

Lees meer  Bolboompjes in vorm houden

voorjaarssnoei

Waterloten

Sterk snoeien in het vroege voorjaar kan – bij soorten die daar gevoelig voor zijn – resulteren in de vorming van groeikrachtige nieuwe scheuten (waterloten) die recht vanaf de basis omhoog groeien. Deze waterloten hebben een sterke lengtegroei en vormen vrijwel geen zijtakken. Dit gebeurt veel bij onder andere linde, wilg, appel en rozen. Snoei deze loten helemaal tot aan de basis terug.

Let op! Niet snoeien in het voorjaar

Lentebloeiende heesters en klimplanten
Ramblerrozen
Steenvruchten
Vorstgevoelige, mediterrane planten
Planten die gemakkelijk bloeden

Snoeispecial

Meer snoeitips vind je in onze snoeispecial!