Bloeiende vaste planten geven extra kleur en sfeer aan de tuin. Van de bloemen hieronder word je vanzelf vrolijk!  

1. Blauwe distel

Hij is wat stekelig, maar de blauwe distel Eryngium planum ’Blauer Zwerg’ is wel een beauty. Niet alleen vanwege de blauwe bolronde bloemen, maar ook vanwege het blauwgrijze blad en de stengels met paarse gloed. Zet hem op een zonovergoten plek op goed doorlatende, niet te natte grond en je wordt ’s zomers verrast door een zee aan bloemen.

2.  Zonnekruid

Een topper voor de nazomer is zonnekruid (Helenium). Deze makkelijke plant met zijn warm gele, oranje of (bruin)rode bloemen zet vanaf juli-augustus de border in vuur en vlam. Afhankelijk van de cultivar kan de bloei aanhouden tot in september. Een vaste plant als deze maakt de border ook laat in het seizoen nog aantrekkelijk!

3. Baardiris

In mei-juni toont Iris germanica ’Skye Fire’ – een van de talloze baardirissen – zijn goudgele bloemen die ware juweeltjes zijn. In de zomer bloeit hij soms nog een tweede keer. Daarnaast zijn de zwaardvormige, grijsgroene bladeren het hele seizoen mooi. ’Skye Fire’ vormt hier een prachtige combinatie met het vedergras Stipa tenuissima.

4. Dropplant

Houd je van vlinders in je tuin, dan mag de dropplant (Agastache) niet ontbreken!
Erg mooi is Agastache ’Blue Fortune’ die ’s zomers uitbundig en langdurig bloeit met blauwpaarse bloeiaren. Niet alleen vlinders maar ook bijen zijn dol op de nectar in de bloemen. De bladeren ruiken sterk naar drop en anijs, vandaar dat Agastache dropplant en ook wel anijsnetel wordt genoemd.

Lees meer  Inspiratie om tulpenbollen te planten in het najaar

5. Zonnehoed

Echinacea purpurea ofwel zonnehoed is een prachtige vaste plant voor een zonnige border. Van juli tot september kun je genieten van zijn roze bloemen die veel vlinders en bijen lokken. Echinacea purpurea ’Magnus’ (foto) heeft extra grote bloemen en wordt zo’n 100 cm hoog.

Nog vrolijker worden? Bekijk ook 6 x gele zomerbloemen!