Tijdens hun uitbundige bloei bedekken winterakonieten (Eranthis) de grond met hun goudgele bloemen. Een schaduwborder en een bostuin veranderen hierdoor in een schitterend plaatje.

Winterakonieten bloeien van de winter tot het prille voorjaar (januari-maart). Het is heerlijk om zo’n schitterende en gemakkelijke plant in de tuin te hebben. Hij geeft in de kale maanden namelijk veel plezier!

Winterakonieten planten
Leg de bollen eerst een dag in lauw water. Plant ze dan ongeveer 5 cm diep en minimaal 3 cm van elkaar af. Maak de aarde goed los voor je het bolletje in de aarde plant. Plant ze in het najaar zo snel mogelijk in de volle grond of pot, of bewaar ze in een vorstvrije omgeving.
winterakoniet--630--shutter
Grond
Akonieten houden van een vochtige, schaduwrijke plek in vruchtbare grond.

Verzorging
De bollen kunnen jaren op dezelfde plek blijven staan. Waarschijnlijk worden het er steeds meer. Knip het blad pas af als het geel wordt.
winterakonieten
Akonieten delen
Akonieten breiden zich royaal uit. Januari/februari is de juiste tijd om kluiten van deze plant uit te graven om elders weer uit te planten of aan vrienden te geven. Ze zaaien zich ook rijkelijk uit en kunnen zo snel kale plekken koloniseren. Kijk hier hoe je de bollen het best splitst.

Lees meer  Westerse karmozijnbes