De Japanse esdoorn is een erg populaire boom in menig siertuin. Niet zo gek, want de boom is schitterend! Het kan zijn dat je je Japanse esdoorn wil snoeien, maar hoe doe je dat? In dit artikel leg ik je dat uit en beantwoord ik een aantal veel gestelde vragen om jou op weg te helpen.

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een prachtige, kleine boom met een dicht bladerdak. In het najaar worden de bladeren vuurrood, wat voor een spectaculair beeld zorgt. Omdat de boom relatief klein blijft, is hij ook erg geschikt voor kleine tuinen en dat maakt de plant alleen nog maar populairder.

Moet je een Japanse esdoorn snoeien?

In principe hoeft een Japanse esdoorn niet gesnoeid te worden. De vorm blijft vaak uit zichzelf erg mooi en de boom is een erg trage groeier. Soms kan het echter zijn dat je een verdwaalde, zieke of dode tak wil wegsnoeien. Dan is het goed dat je weet hoe je aan de slag gaat, zodat je je boom niet beschadigd.

Wanneer kun je een Japanse esdoorn snoeien?

Timing is erg belangrijk bij het snoeien van een Japanse esdoorn. Zoals ik eerder al schreef hoef je je Japanse esdoorn dus niet ieder jaar te snoeien. Een jaarlijkse snoei raad ik dan ook af. Wil je wat lelijke takken weghalen, dan is het beste moment om de Japanse esdoorn te snoeien in de zomer of in het najaar. Juli tot en met september is de beste periode, omdat je dan snoeit als de boom weer tot rust aan het komen is en de sapstromen niet meer zo op gang zijn. Snoeien als de herfst volop in gang is raad ik af, want dan is de boom zich volop aan het voorbereiden op de winterrust.

Japanse esdoorn snoeien

Hoe snoei je een Japanse esdoorn?

Het snoeien van de Japanse esdoorn is niet ingewikkeld, maar je moet wel even voorzichtig zijn. Snoei namelijk niet te veel van je Japanse esdoorn, daar kan de boom niet goed tegen en dat is ook helemaal niet nodig. Snoei daarnaast op tijd en snoei nooit meer dan 20% van de boom in één keer. Zo zorg je ervoor dat de boom mooi en gezond blijft. Je kunt lange takken, binnen groeiende of kruisende takken, of laaghangende takken wegsnoeien.

Waar kan een Japanse esdoorn niet tegen?

Een Japanse esdoorn kan slecht tegen langdurige droogte. Op hete dagen is direct zonlicht ook een gevaar voor de boom. Geef de boom dan ook voldoende water, vooral in droge periodes, en bescherm hem tegen de felle zon door hem te planten op een plekje in de halfschaduw.

Waarom gaat mijn Japanse esdoorn dood?

Als je Japanse esdoorn dood gaat, kan dat een hele hoop oorzaken hebben. Misschien heb je de boom te veel gesnoeid, heeft hij last van plagen, ziektes of schimmelinfecties, of heeft de boom te maken gekregen met wortelrot door een te natte grond. De verzorging van de Japanse esdoorn is erg belangrijk, evenals de standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en geeft de boom regelmatig water, maar niet te veel. Zorg eventueel voor een mulchlaag rondom de boom om vocht in de grond vast te houden.