Als je een gazon hebt in je tuin dan heeft dat met enige regelmaat onderhoud nodig. Het is zaak om dat op het juiste moment te doen om het beste resultaat te bereiken. Als het om een groot grasveld gaat bij een vrijstaand huis is het daarnaast ook nog zaak om niet te maaien tijdens het broedseizoen en om insecten zoals bijen niet te hinderen. Zo luidt het algemene advies: niet maaien in mei. Na deze maand kun je het gazon weer onderhanden nemen. Voor een klein grasveldje kun je een handmaaier gebruiken. Mensen met een groot gazon hebben meestal een elektrische maaier of laten het maaien van het gazon over aan een robotmaaier.

Nooit meer het gras maaien?

Sommige mensen willen dolgraag een gazon, maar vinden grasmaaien een ramp. Of het gras wil niet goed groeien omdat de kwaliteit van de ondergrond onvoldoende is. Ook een nat voorjaar en droge zomer zijn geen goed nieuws voor een mooi strak groen gazon. Soms word je er moedeloos van, hoe je ook je best doen, het gras bij de buren ziet er altijd beter uit. Maar misschien hebben de buren wel kunstgras. Dat ziet er vandaag de dag net zo goed uit als echt gras. Met één groot verschil: Je hoeft er na het leggen nauwelijks nog aandacht aan te besteden. De grasmaaier kan in de schuur blijven en je hoeft nooit meer bang te zijn dat je gras langdurige regen of langdurige droogte niet gaat overleven.

Een speelveldje voor de kinderen

Kinderen vinden een grasveld in de tuin vaak geweldig. Ideaal om een tent op te bouwen of voor een schommel of klimtoestel. Maar vaak is een grasveld niet bestand tegen zoveel kindervoetjes die er overheen dartelen. Dan kun je beter kiezen voor goedkoop kunstgras dat een stootje kan hebben. Een kunstgras mat zet je vast met speciale haken zodat de hoeken niet omkrullen. Het ziet er levensecht uit maar het kan veel meer hebben dan echt gras. Je kunt er dus met een gerust hart je kinderen laten spelen of je tuinset neerzetten om lekker van de zon te genieten.

Lees meer  Vergroen je mee?

Advies over het onderhoud van je grasmat

Als je toch de voorkeur geeft aan een ‘echte’ grasmat, dan kun je voor het onderhoud natuurlijk een hoveniersbedrijf inschakelen. Zij weten precies wanneer het gras gemaaid of gezaaid moet worden. Wil je het onderhoud zelf doen maar weet je niet precies wat het beste is voor jouw gazon? Dan vind je online vaak veel tips over hoe je een grasmat kunt onderhouden. Maar je kunt hiervoor natuurlijk ook advies vragen bij een ervaren hovenier. Die vertelt je graag hoe je ervoor zorgt dat jouw grasmat er net zo mooi bij ligt als die aan de overkant. Vaak bereik je al een heel goed resultaat als je het gras op de juiste momenten sproeit en hoe met de juiste hoeveelheid water. Ook moet een gazon bemest worden met kunstmest die speciaal geschikt is voor gras.