IJsheiligen is de laatste periode in het voorjaar waarin nog nachtvorst kan optreden. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je plantjes buiten wilt zetten of uitplanten. Wanneer is het en wat betekent het voor jouw planten?

Wanneer is IJsheiligen?

IJsheiligen is de periode van 11 tot en met 15 mei. Na deze periode is de kans op nachtvorst zo goed als nihil. 

IJsheiligen en vorstgevoelige planten

Plant pas na de IJsheiligen je zelf gezaaide, vorstgevoelige plantjes buiten uit, de kans op nachtvorst is dan namelijk een stuk kleiner. Natuurlijk weet je nooit 100% zeker dat het na deze periode helemaal niet meer gaat vriezen, maar er komt in onze streken zelden nog nachtvorst voor na 15 mei. 

IJsheiligen: bougainville

Wanneer zet je eenjarigen en kuipplanten buiten?

Zet kuipplanten en eenjarigen als Pelargoniums en Bougainville pas na de IJsheiligen dag én nacht buiten. Voor 15 mei kunnen ze overdag makkelijk buiten staan, maar zet je ze ’s nachts beter binnen, zeker wanneer er nachtvorst wordt voorspeld.

Bloemen naar buiten na IJsheiligen

Waarom is nachtvorst voor planten een probleem?

Bij de eerste warmere dagen van het jaar zijn we geneigd letterlijk de bloemetjes buiten te zetten. Helaas kan een (late) nachtvorst dan flink wat schade aanrichten omdat veel plantjes niet bestand zijn tegen vorst. Prachtige hortensia’s kunnen bijvoorbeeld bevriezen, waardoor je hele delen weg moet knippen.

Bescherm ook de vaste planten tegen nachtvorst

Natuurlijk zijn er ook planten die het hele jaar door in je tuin staan. Wordt er (late) nachtvorst voorspeld? Neem dan wat maatregelen om je vaste planten in de tuin te beschermen.

Lees meer  8 Tips voor botanische tulpen

IJsheiligen: afkomst

Wat betekent IJsheiligen en waar komt het vandaan?

IJsheiligen verwijst naar de Katholieke heiligen Sint Marmertus Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Officieel hoort ook Sophia van Rome (15 mei) hierbij. Maar deze dag wordt in sommige landen niet meegeteld.

De naam is ontleent aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat.

Naast de ‘bloemetjes buiten zetten’, kun je ook deze tuinklussen aanpakken in de maand mei.