IJsheiligen is de naam voor de periode van 11 tot en met 15 mei. Dit is de laatste periode waarin nog nachtvorst kan optreden. Belangrijk om rekening mee te houden wanneer je plantjes buiten wilt zetten of uitplanten.

IJsheiligen en vorstgevoelige planten

Plant pas na de ijsheiligen zelf gezaaide, vorstgevoelige plantjes buiten uit, de kans op nachtvorst is dan namelijk een stuk kleiner. Natuurlijk zijn we er niet 100% zeker van dat het dan helemaal niet meer gaat vriezen, maar er komt in onze streken zelden nog nachtvorst voor na 15 mei. 

IJsheiligen: bougainville

Wanneer zet je éénjarigen en kuipplanten buiten?

Zet kuipplanten en éénjarigen als pelargoniums en bougainville pas na de ijsheiligen dag én nacht buiten.

Voor 15 mei kunnen ze overdag makkelijk buiten staan, maar zet je ze ‘s nachts beter binnen.

Bloemen naar buiten na IJsheiligen

Waarom is nachtvorst voor planten een probleem?

Bij de eerste warmere dagen van het jaar zijn we geneigd letterlijk de bloemetjes buiten te zetten. Helaas kan een (late) nachtvorst dan flink wat schade aanrichten omdat veel plantjes niet bestand zijn tegen vorst. Prachtige hortensia’s kunnen bijvoorbeeld bevriezen, waardoor je hele delen weg moet knippen.

Bescherm ook de vaste planten tegen nachtvorst

Natuurlijk zijn er ook planten die het hele jaar door in je tuin staan. Wordt er (late) nachtvorst voorspeld? Neem dan wat maatregelen om je vaste planten in de tuin te beschermen.

IJsheiligen: afkomst

Waar komt het begrip IJsheiligen vandaan?

IJsheiligen verwijst naar de Katholieke heiligen Sint Marmertus Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei. Officieel hoort ook Sophia van Rome (15 mei) hierbij. Maar deze dag wordt in sommige landen niet meegeteld.
De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat.

Lees meer  Vingerhoedskruid: giftige schoonheid in de tuin

Naast de ‘bloemetjes buiten zetten’, kun je ook deze tuinklussen aanpakken in de maand mei.