De meeste tuiniers hebben wel eens van het begrip ‘mulchen’ gehoord en weten misschien ook waar het goed voor is. Toch heerst er nog veel onbekendheid en dat is jammer, want mulchen heeft heel veel voordelen.

De term mulchen komt uit het Engels. Het houdt in dat je een laag compost, blad of ander organisch materiaal aanbrengt op de bodem met de bedoeling deze te beschermen.

Natuurlijke beschermlaag
De meest vruchtbare bodems worden van nature beschermd door een royale laag plantenresten en afgevallen blad. Denk maar aan het dikke pakket humus en onverteerd materiaal op de bodem in een bos. Door te mulchen, boots je deze natuurlijke beschermlaag na.
mulchen
Wanneer mulchen?
Vlak na het opruimen, onkruid wieden en terugsnoeien van vaste plantenborders is een perfect moment om te mulchen. Je kunt overal goed bij en dat nieuwe laagje mulch werkt als een goede vervanger voor de plantenresten en afgevallen bladeren die de bodem en wortels tegen strenge vorst beschermden.

Niet tijdens vorst mulchen
Mulch niet tijdens vorst, want dan ‘vang’ je de vorst juist in de bodem en vertraag je de natuurlijke opwarming van de grond wanneer de lentezon zijn werk begint te doen.
mulchen
Mulchen in de zomer
Ook tijdens de zomermaanden is mulchen mogelijk, maar dit is meestal niet praktisch, omdat borders dan erg vol staan.

Mulchen in de herfst
De herfst is opnieuw een geschikte tijd, met name voor het aanbrengen van een beschermende wintermulch van compost, gedroogde bladeren of stro.
mulchen rond boom
Let op: maak geen heuveltjes rondom stammen van bomen en heesters. Het blijft rondom de basis dan gauw te vochtig, waardoor de stam kan gaan rotten.

Lees meer  April een ideale plantmaand

Lees hier meer over mulchen bij droogte.

Reageer ook op de stelling van de maand:
‘Om minder last te hebben van onkruid breng ik elk jaar in maart mulch tussen de planten aan.’