Verticuteren is het verticaal maaien maaien van gras. Door dit te doen worden zaken zoals dood gras, mos en vilt verwijderd uit de graszoden. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor het gras om zich verder te ontwikkelen tot een mooi vol gazon. 

Verticuteren doe je aan de hand van een verticuteermachine of een verticuteerhark. Deze klus is voor het gras een heuse opdonder. Het is dus belangrijk om direct nadat je hebt geverticuteerd meststoffen toe te dienen. Een slecht gazon kan na het maaien weinig gras bevatten, in dit geval moet je naast bemesten ook doorzaaien met graszaad.

Waarom moet je het gazon verticuteren?

Verwijderen van mos

Verticuteren is een zeer effectieve manier om mos te verwijderen uit het gazon.

Als je verticuteert om mos te verwijderen, is het zeer belangrijk dat je eerst het mos dood met ijzersulfaat. Wanneer je het mos niet dood zal het sporen achterlaten in het gazon die zich zullen ontwikkelen tot nieuw mos voor volgend seizoen. Hierdoor zaai je eigenlijk het mos opnieuw in! 

Na het doden met ijzersulfaat zal het mos ook veel makkelijker loskomen om zich uit de grasmat te laten verwijderen. 

De viltlaag verwijderen

Na verloop van tijd bouwt er zich een vilt laag op aan de voet van het gras, dit is ook beter bekend als de viltlaag. Zo’n viltlaag bestaat uit dood organisch materiaal dat zich na verloop van tijd opgebouwd heet in het gazon.

Deze viltlaag heeft een verstikkende werking op de plant en voorkomt dat voedingsstoffen en vocht makkelijk bij de plant kunnen komen. 

Verticuteren als onderdeel van renovatie 

Wanneer een gazon er slecht of matig uitziet, dan kan het een goede oplossing zijn om eens grondig te verticuteren. Hiermee haal je al het dood organisch materiaal weg en maak je plaats om nieuw graszaad door te zaaien en goed te bemesten. 

Op deze manier zal je gazon een totale makeover ondergaan en heb je 3 weken later weer prachtig groen gras. 

Een gazon verticuteren maakt het mooier

Door te verticuteren worden de oppervlakkige wortels van het gras verticaal doorgesneden, hierdoor komt er een hormoon vrij wat het herstelproces van de plant activeert. En omdat er meer ruimte is gekomen tussen het gras, heeft het de ruimte om nieuw blad aan te maken en het algemene beeld van het gras wordt hierdoor veel mooier! 

Wat heb ik nodig?

  1. Een verticuteermachine of verticuteerhark
  2. Ijzersulfaat (indien je verticuteert om mos te verwijderen)
  3. Meststoffen om het herstel goed te ondersteunen en succes te garanderen
  4. Kwaliteitsvol graszaad om snel weer een vol gazon te hebben

Een verticuteermachine kan je in de meeste tuincentra of machine winkels huren voor een schappelijke prijs.

De producten die je nodig hebt voor het succesvol verticuteren kan je hier in een makkelijke verticuteer kit verkrijgen.

Wanneer kan ik verticuteren?

Verticuteren is best een opdonder voor het gras, daarom verticuteer je het beste wanneer het gras op zijn best groeit. Dit is in het voor- en najaar. 

Hoe vaak moet ik het gazon verticuteren

Om een gazon vrij van mos en vilt te houden wordt er aangeraden om 1 keer per jaar te verticuteren.