Wist je dat je bij kuipplanten het bemesten aan het eind van de zomer beter kunt afbouwen? Maar eenjarigen kun je gerust nog een beetje voeding geven, zodat ze tot de eerste vorst blijven doorbloeien.

Vanaf de nazomer moet je het bemesten van je kuipplanten verminderen. De stikstof in de mest bevordert namelijk de vorming van nieuwe scheuten. En jonge scheuten die nog zo laat in het jaar worden gevormd, kunnen niet meer afrijpen (verhouten) voor de winter invalt: zo worden ze veel gevoeliger voor de eerste nachtvorst. Geef je kuipplanten zoals oleander, Lantana, fuchsia’s en geraniums, daarom in september geen mest meer, zodat de takken voldoende kans krijgen om af te rijpen.

Voor eenjarigen ligt dat anders, die hoeven de winter niet te overleven. Hun strategie is erop gericht om zoveel mogelijk zaad te produceren, waaruit weer een nieuwe generatie kan ontstaan. Door potten en bakken met eenjarigen nog een lichte bemesting te geven en oude bloemen te verwijderen, kun je de bloei verlengen tot de eerste vorst. Zorg in droge perioden ook voor voldoende water.

 

Lees meer  Bloeiende kansenboom verspreidt lichtzoete geur