In de winter zijn er, op de laatste tuinklusjes van het jaar na, niet veel klusjes meer te doen in de tuin. Wat is er dan fijner dan genieten van deze winterjuweeltjes:

Winterjasmijn
Met veel geluk begint de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) al in november te bloeien. Gebruikelijk bloeit winterjasmijn van december tot en met eind februari met vrolijke gele bloemetjes. Die verschijnen op het kale hout. De slappe takken van deze klimmer moet je goed begeleiden. Wat extra kalk in het najaar stelt de struik zeer op prijs.

viburnum tinus
Liefelijke bloempjes
De weelderig wintergroene Viburnum tinus ’Eve Price’ is ’s winters getooid met lieflijke bloempjes die mooi afsteken tegen de donkergroene bladeren. Deze compacte cultivar kan zelfs als een lage, bloeiende haag worden geplant. Snoei hem direct na de bloei.

skimmia
Skimmia’s
Dankzij de wasachtige laag heb je tot ver in de winter plezier van de bessen van skimmia’s. Ze hebben goede grond nodig. Net als de hulstfamilie hebben skimmia’s mannelijke en vrouwelijke bloemen aan afzonderlijke planten, beide zijn nodig om bessen te produceren. De compacte Skimmia japonica subsp. reevesiana is een opvallende uitzondering. Deze kan in zijn eentje bessen vormen en geeft een geweldig kleureffect aan mooi beplante winterpotten. Meer informatie over skimmia’s vind je hier.

Lees meer  5x planten voor de hot border