De vorst erover

Zelfs hartje winter kunt u planten zaaien. Want als u zaad van uw tuinplanten heeft geoogst, is de kans groot dat daar koudekiemers bijzitten. De zaadhuid van dit type kiemers wordt na wateropname pas langzaam zachter door afwisselende perioden van vorst en dooi. Daarom blijft dit zaad vaak een jaar liggen als u tot de lente wacht met zaaien.

Tot de koudekiemers behoren veel soorten uit alpiene streken en berggebieden, zoals gentianen en Lewisia. Maar ook monnikskappen, gele Phlomis russeliana, Japanse anemonen, Veronicastrum en veel tuingeraniums horen erbij. Weet u niet of het om koudekiemers gaat, overweeg dan om een deel van het zaad nu te zaaien en de rest tot de lente te bewaren.

Zaai koudekiemers nu in potten met potgrond met wat fijn grit erdoor. Strooi de zaden af met een dun laagje grond en zet er een label bij. Plaats de potjes dan buiten, bijvoorbeeld in een kistje op het terras waar regen en sneeuw vrij spel hebben. Het zaad kiemt meestal in de lente als de temperaturen omhoog gaan.

Lees meer  Sierkers in de tuin