Een gezellig mengsel van eenjarigen of die vrolijke heerlijke pompoenen! Ze kunnen in mei gezaaid worden. En totdat zij opkomen, kunnen we genieten van een geurig voorjaarsboeketje van de lelietjes-van-dalen.

Eenjarigen buiten zaaien: snel, simpel en leuk!

Er zijn heel veel soorten eenjarigen die je direct buiten in de volle grond kunt uitzaaien. Voor soorten met penwortels, zoals klaproosjes en slaapmutsjes, is dit zelfs de beste manier omdat ze dan niet verplant hoeven te worden.

mengsel eenjarigen, slaapmutjses

Haal voor je gaat zaaien eerst het onkruid weg, maak de grond los en hark deze fijn en glad. Zaai zo spaarzaam mogelijk, dat scheelt later uitdunnen. Vermeng het zaad met wat wit zand, zodat je ziet waar je al gezaaid hebt. Laat je zaaisel niet uitdrogen; dek het eventueel af met een cloche, dat versnelt de kieming en biedt de zaailingen beschutting tegen slakken en late nachtvorst. Kijk hier voor nog meer tips voor eenjarigen.

lelietjes van dalen

Geurig boeketje lelietje-van-dalen
Lieflijk en voorjaarsachtig, zo is de geur van het lelietje-van-dalen het best te omschrijven. Wie deze plant in de tuin heeft staan, kan in mei heerlijke boeketjes plukken die de huiskamer vullen met zoet parfum. Het lelietje-van-dalen is een heel gemakkelijke plant voor halfschaduw en humusrijke grond; wel breidt hij zich via ondergrondse wortelstokken behoorlijk uit. Het blad groeit zo dicht op elkaar, dat er nauwelijks onkruid tussen komt. De plant is ook ideaal voor een schaduwrijke plek onder heesters.

pompoen en meisje

Pompoenen zaaien: van zaad tot reuzenformaat
Pompoenen zijn niet alleen sierlijk, ze zijn ook nog eens lekker! Omdat deze planten echt van warmte houden, zaait je ze pas ná half mei buiten. Om die enorme vruchten te kunnen produceren hebben pompoenen veel water en mest nodig; plant ze op een zonnige plek op voedselrijke, vochthoudende grond. Traditioneel worden ze ook wel op de composthoop gezaaid. Die is heel rijk aan organisch materiaal, terwijl het grote blad van de pompoen de composthoop tegelijk mooi aan het zicht onttrekt. Liever pompoenen voorzaaien? Kijk hier.

Lees meer  9 handige tips voor het maken van een kerststuk

Tips voor andere maanden:
januari
februari
maart 
april
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november
december