Samen met Marilou Verhoeven startte Winnie van Besouw begin dit jaar zelf oogsttuin ‘Pluck van het veld’, in het buitengebied bij het Brabantse Cromvoirt. Hun ecologisch geteelde groenten, kruiden, kleinfruit en bloemen mag je als lid zelf komen oogsten.

Hoe kwamen jullie op het idee om samen een zelf oogsttuin te beginnen?

“Wij waren allebei een beetje zoekende in ons werk. Bij de bedrijven waar we werkten – Boerschappen en Boon – waren we wel steeds meer bezig met gezondheid en duurzaamheid van voedsel maar we misten wel het praktische en buiten bezig zijn. Allebei hebben we de webinar ‘Ondernemen met impact’ gevolgd van Starters4Communities, we kenden elkaar toen nog niet. Sam Emons van Gelukkige Groentes in Nijmegen gaf daarbij een presentatie over zijn eigen bedrijf, een zelfoogsttuin voor 300 leden. Ze wilden in Nederland meerdere van die tuinen gaan opzetten. Los van elkaar hebben we een bezoekje aan Sam gebracht en toen zei hij: “Volgens mij willen jullie een beetje hetzelfde, jullie wonen vlak bij elkaar, dus ga eens met elkaar praten!” Toen zijn we gaan kijken; hebben we een beetje dezelfde ideeën? En dat bleek zo te zijn.”

Hadden jullie al ervaring met groenten en bloemen telen?

“Uhm, hobbymatig. Ik heb al een aantal jaar een volkstuin en als twaalfjarige had ik al tomatenplantjes voor de lol. Het afgelopen jaar heb ik elke vrijdag vrijwillig stage gelopen bij biologische boerderij de Schoffel in Boxtel. Marilou komt uit een groene familie, haar vader en broer zijn hovenier en haar moeder is bloemist geweest. Dus, ervaring in tuinieren: ja, maar er is ook veel nieuw. We zitten in een tuindersappgroep met meer dan 150 kleinschalige, biologische tuinders uit heel Nederland. Daar kun je de kleinste vragen in stellen, wat super fijn is. En we leren héél veel van Youtube!”

Lees meer  De moestuin in mei

Heb je zelf een zelfoogst tuin of ben je er lid van, weet dat er al heel wat geoogstd kan worden in je moestuin in juni. In een moestuin is elke maand wel wat te doen.

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees meer over pluck abonnementen en zelfoogsten in het juli nummer van TuinSeizoen.