Iedereen kent de rode, witte en roze kerstster, en ook de limegroene variant is stilaan bekend. Toch zijn er nog genoeg andere soorten om te ontdekken. Wat dacht je van een kerstster met gevlamd schutblad of, een nieuweling, eentje met ronde schutbladeren. Er is niet alleen volop variatie in bladkleur en -vorm, ook qua formaat zijn er veel verschillen. Van mini-kerststerren tot een ‘reus’ van 60 cm hoog. Wie zich wil laten verrassen, kan het beste in november naar een tuincentrum gaan. Dan heb je de meeste kans om bijzondere kerststerren te vinden.

Verzorgingstips

Met een beetje verzorging kan de kerstster met gemak drie maanden kleur in huis brengen. Een paar praktische tips:

  • Is het koud buiten? Zorg dan dat de kerststerren goed beschermd zijn op weg naar huis, bijvoorbeeld door ze in een plastic of papieren hoes verpakt mee te nemen. Dit geldt overigens niet alleen voor kerststerren. Ook de meeste andere kamerplanten kunnen niet tegen lage temperaturen. En wie de verwarming in huis hoog heeft staan, kan kamerplanten als de kerstster beter eerst een paar uurtjes laten acclimatiseren. Bijvoorbeeld in de keuken of serre.
  • Een kerstster houdt het meest van een tochtvrij plekje met voldoende daglicht. Omdat in de wintermaanden de dagen kort zijn, kun je kerststerren daarom ook heel goed op de vensterbank zetten. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 15 en 22°C. Zet de plant daarom bij voorkeur niet vlak bij een hete radiator of kachel.
  • Hoe warmer het is in huis, hoe dorstiger de plant. Geef zo’n twee keer per week lauw water. Of dompel de kluit eens per week onder in een emmer met (lauw) water. Doe dit net zo lang totdat het water niet meer borrelt. Laat de plant uitlekken en zet ‘m terug in de sierpot. Check de pot na 15 minuten, want het is belangrijk om overtollig water te verwijderen. Mini-kerststerren (van zo’n 10 cm hoog) hebben vaker water nodig dan standaard kerststerren (van 25 cm).
  • Wil je kerststerren overhouden voor Kerst volgend jaar? Knip de planten dan in het vroege voorjaar sterk terug en zet ze in een pot met verse aarde. In de herfst zorg je voor een speciale lichtbehandeling: 12 uur daglicht (geen volle zon) en 12 uur duisternis (bijvoorbeeld door de plant in een kast te zetten). Natuurlijk niet vergeten om regelmatig water te geven.
Lees meer  4 Manieren om meer privacy te creëren in de tuin

geniet van kerststerren

Sterrenboeket

Hoewel Poinsettia tot in april nog volop kleur kan geven, kun je er na de feestdagen ook een vrolijk boeket van maken. Knip de ster (met steel) uit de plant, combineer eventueel met andere snijbloemen. Om optimaal te genieten van de kerstster in een vaas is er een eenvoudig trucje: hou de afgeknipte steel een paar tellen onder een warme kraan en daarna even onder een koude kraan. Zo stop je het melksap dat uit de stelen komt en dat zorgt voor een langer vaasleven.

Sociale kerstster

Wist je dat de kerstster ook actief is op sociale media? Kijk bijvoorbeeld eens op de Facebookpagina Kerstster of volg de plant op Instagram via @TheChristmasStar. Meer informatie vind je op www.kerstster.info