Zomerbloeiers als Phlox en Helenium kunnen vrij hoog worden waardoor ze snel omvallen. Als je de planten rond half juni een stukje terugknipt, blijven ze lager en steviger. Bovendien kun je zo ook de bloei verlengen!

Veel planten die na de langste dag bloeien, schieten eerst flink de hoogte in voordat ze knoppen vormen. Later in het seizoen kunnen ze dan topzwaar worden: één stevige regenbui en ze zakken schuin, wat het hele effect bederft. Als je hoge nazomerbloeiers als Phlox, Helenium en Campanula lactiflora een stukje terugknipt blijven ze veel steviger. Zomerbloeiers terugknippen kan tot de eerste helft van juni (voor de langste dag). Knip daarbij ongeveer eenderde van de lengte van de stengels af.

Door terugknippen bloeien de planten ook rijker, omdat ze meer zijknoppen vormen. Bovendien kun je de bloei spreiden en verlengen; knip de stengels dan om en om terug. De stengels die je ongemoeid laat bloeien het vroegst. De teruggeknipte stengels moeten eerst nieuwe knoppen aanleggen, waardoor hun bloei een paar weken later begint. Zo heb je dus extra lang plezier van je plant!

Lees meer  Dakplataan snoeien