Met een border vol eenjarigen en zomerbollen kun je eindeloos variëren. Je ontwerpt hem aan het begin van het seizoen (maart), gaat ermee aan de slag en een paar weken later geniet je al van het resultaat.

We maken ruimschoots gebruik van eenjarigen en zomerbollen om bakken en hanging baskets mee te vullen, maar ‘vergeten’ om ze óók te gebruiken in de vasteplantenborder. Jammer eigenlijk want eenjarigen en zomerbollen zorgen voor maandenlang kleur in de border!

Kwestie van plannen

Misschien komt het omdat je elk jaar opnieuw aan de slag moet. Je moet het immers plannen, op tijd bollen en zaden bestellen en eenjarigen op de vensterbank voorzaaien. Maar eigenlijk verlengt dit alleen maar het tuinseizoen, dat wil toch iedereen?!
zaaibak tomaten

Budgetvriendelijk

Als je de meeste planten zelf opkweekt is het erg budgetvriendelijk, maar ook zomerbollen zijn vaak niet duur. Ook je tijdsinvestering is minimaal. Het zaaien zelf kost weinig tijd en het is een bijzonder bevredigend klusje. De eerste zaailingen staan soms al na enkele dagen boven de grond.

eenjarige

Voorbeeld ontwerp

Het is al winst als je enkele plekken in je vasteplantenborder permanent reserveert voor eenjarigen en (vorstgevoelige) zomerbollen. Heb je dit jaar een grotere plek over? Ontwerp dan eens een hele border met eenjarigen en zomerbollen. Met de zaad- en zomerbolcatalogi op internet bij de hand speur je door het sortiment en maak je een selectie van soorten die je prachtig vindt. Ter inspiratie geven wij alvast een plantenlijst voor een border op een zonnige plek in donkerrood met wit en een vleugje lime.

Lees meer  Laurier in de tuin

Eenjarige

Plantenlijst

1. Dahlia ’Chat Noir’ (1x)
2. Dahlia ’Ragged Robin’ (2x)
3. Nicotiana sylvestris ’Only the Lonely’ (3x)
4. Ricinus communis ’Carmencita’ (1x) • (x2)
5. Ammi visnaga (3x) + Cleome hassleriana ’Helen Campbell’ (3x) • (beide x2)
6. Perilla frutescens (3x) • (x2)
7. Zinnia elegans ’Envy’ (4x)
8. Cosmos ’Rubenza’ (2x)
9. Tropaeolum majus ’Empress of India’ (3x)
10. Helichrysum petiolare ’Silver’ (2x) met Diascia barbarea (zalm) (2x) • (beide x2)
11. Crocosmia ’Lucifer’ (25 bollen)
12. Gaura lindheimerii (2x)

Houd je wel van wat oranje? Kies dan vrolijke eenjarigen in het oranje!