Nu de nachten kouder worden, wordt het tijd om je zomerbollen in veiligheid te brengen. Sommige soorten rooi je op en bewaar je droog in cocopeat, andere kun je met pot en al overwinteren.
Bewaren in pot
• Haal canna’s en Eucomis (ananasplant) bijtijds binnen en bewaar ze niet te koud, bij zo’n 10-12 °C. Bij canna’s snijd je de stengels af tot op 10 cm. Zet de dikke wortelstokken daarna in een grote pot of open plastic zak met potgrond. Controleer ze ’s winters af en toe, zodat ze niet uitdrogen maar ook niet gaan schimmelen.
• Eucomis laat je in zijn pot eerst goed opdrogen. Daarna kun je de bol met pot en al in een vorstvrije schuur of berging zetten. Ook Agapanthus kun je op dezelfde manier overwinteren.
Bewaren in turf of cocopeat
• Begoniaknollen rooi je en laat je daarna goed drogen. Bewaar ze daarna koel in droge turf of het milieuvriendelijkere cocopeat, bij een temperatuur van 5-10 °C.
• Gladiolen (foto) bewaar je op dezelfde manier. Snij na het rooien eerst het blad een paar cm boven de knol af en laat de knollen een week opdrogen. Verwijder daarna het oude blad en de leeggezogen oude knol onder de nieuwe. Vaak zijn er ook kralen (broedbolletjes) gevormd, waarvan je de grootste volgend jaar opnieuw kunt planten om door te kweken.
Nog buiten laten
Dahlia’s rooi je pas na de eerste nachtvorst, omdat de knollen juist bij lagere temperaturen veel reserves opslaan. Crocosmia’s hoef je niet per se te rooien: als je grond niet te nat is kunnen ze gewoon in de border blijven staan!
Moet je die kleine bolletjes dan ook steeds weer opgraven en drogen als ze niet gebloeid hebben? net als je met de grote bol doet die wel gebloeid heeft?
Fijn om dit allemaal te horen,maar ik zou graag willen weten wat je met de kleine witte bolletjes moet doen van de gladiool
Als je deze jonge bolletjes wilt opkweken, kun je ze van de moederbol afhalen en volgend voorjaar uitplanten. Het eerste jaar zullen deze kleine bolletjes nog geen bloemen geven en het tweede jaar wellicht ook nog niet. Maar als ze groot genoeg zijn dan zullen deze ‘nieuwe’ bollen ook gaan bloeien. Heb je geen zin om deze kleine bolletjes op te kweken dan kun je ze van de moederbol afhalen en weggooien.
Dat weten we dan ook weer ! Geduld is zulk een schone zaak! Maar mooi is het als het weer gaat bloeien! Dank u