Nu de nachten kouder worden, wordt het tijd om je zomerbollen in veiligheid te brengen. Sommige soorten rooi je op en bewaar je droog in cocopeat, andere kun je met pot en al overwinteren.

Bewaren in pot

• Haal canna’s en Eucomis (ananasplant) bijtijds binnen en bewaar ze niet te koud, bij zo’n 10-12 °C. Bij canna’s snijd je de stengels af tot op 10 cm. Zet de dikke wortelstokken daarna in een grote pot of open plastic zak met potgrond. Controleer ze ’s winters af en toe, zodat ze niet uitdrogen maar ook niet gaan schimmelen.
• Eucomis laat je in zijn pot eerst goed opdrogen. Daarna kun je de bol met pot en al in een vorstvrije schuur of berging zetten. Ook Agapanthus kun je op dezelfde manier overwinteren.

Bewaren in turf of cocopeat

• Begoniaknollen rooi je en laat je daarna goed drogen. Bewaar ze daarna koel in droge turf of het milieuvriendelijkere cocopeat, bij een temperatuur van 5-10 °C.
• Gladiolen (foto) bewaar je op dezelfde manier. Snij na het rooien eerst het blad een paar cm boven de knol af en laat de knollen een week opdrogen. Verwijder daarna het oude blad en de leeggezogen oude knol onder de nieuwe. Vaak zijn er ook kralen (broedbolletjes) gevormd, waarvan je de grootste volgend jaar opnieuw kunt planten om door te kweken.

Nog buiten laten

Dahlia’s rooi je pas na de eerste nachtvorst, omdat de knollen juist bij lagere temperaturen veel reserves opslaan. Crocosmia’s hoef je niet per se te rooien: als je grond niet te nat is kunnen ze gewoon in de border blijven staan!

Lees meer  Zantedeschia aethiopica overwinteren