Of het nu aan de vakantieperiode ligt, of aan het feit dat we in deze tijd vooral genieten van de tuin, feit is dat de zomersnoei in juli van struiken en fruitbomen vaak wordt vergeten. Bij deze dus een kleine reminder, plús een uitleg van groenredacteur Annemarie.

Tip
Snoei altijd op een droge dag en gebruik een scherpe, schone snoeischaar. Heb je een aangetaste boom of plant gesnoeid? Ontsmet daarna je snoeischaar met bijvoorbeeld brandspiritus.

Zomersnoei in juli

Blauweregen (Wisteria) snoeien

Blauweregen (Wisteria) is zo groeikrachtig dat de plant ook tijdens de zomer nog een extra snoeibeurt nodig heeft. De jonge uitlopers kunnen binnen enkele maanden maar liefst twee meter lang worden. Snoei deze jonge scheuten terug tot ongeveer zes bladparen vanaf het oude hout. In februari snoei je die uitlopers nog een keer terug, dan tot twee knopen (de bladparen zijn ’s winters niet zichtbaar). De plant blijft dan mooi in vorm en zal het jaar erop extra rijk bloeien.

Voorjaarsbloeiers weer in model

Voorjaarsbloeiende heesters, zoals Pieris, Spiraea, Exochorda en Philadelphus, bloeien allemaal op het hout van het voorgaande jaar. Je snoeit ze of direct na de bloei of nu in juli. Direct na de bloei kun je de heesters indien nodig helemaal terugsnoeien. Dit doe je beter niet in de zomer, want dan worden er onvoldoende uitlopers gevormd voor een goede bloei volgend voorjaar.

In juli kun je de voorjaarsbloeiers wel ‘in model’ snoeien: snoei ongeveer een derde van de dikste takken weg tot aan de voet van de plant. Snoei vervolgens een groot deel van de jonge (nog groene) scheuten weg en behoud alleen de sterkste scheuten. Om het formaat van de heester nog iets terug te brengen, snoei je ongeveer een derde van de toppen van het oudere hout weg.

Zomersnoei in juli

Strakke hagen

Wintergroene hagen, maar ook in vorm gesnoeide heesters, snoei je tot uiterlijk eind juli. Snoei een haag altijd een beetje taps, boven iets smaller dan onder, zodat er overal zonlicht bij kan komen. Wil je een heel strakke haag? Span dan een koord als leidraad. Pas op dat je niet te diep snoeit. Taxus, buxus of laurierkers loopt wel weer uit als je tot het oude (kale) hout snoeit, maar dat geldt niet voor alle planten. Laat bij coniferen altijd groene puntjes zitten, om te voorkomen dat je kale plekken krijgt. Voor een mooie, dichte haag snoei je per seizoen beter twee keer licht dan één keer sterk: één keer in de lente en nogmaals in juli.

Boerenjasmijn & co

Ben je in juni vergeten om je uitgebloeide boerenjasmijn te snoeien? Dat kan begin juli alsnog en dat geldt ook voor de (uitgebloeide) Weigela, Deutzia (bruidsbloem) en Kolkwitzia (koninginnestruik). Snoeien is bij deze bloemheesters alleen nodig als ze volgroeid zijn. Door jaarlijks na de bloei één op de drie takken zo dicht mogelijk bij de grond af te knippen, houd je de struiken jong en groeikrachtig. En dat is gunstig; de nieuwe scheuten van deze zomer zorgen volgend jaar voor bloemen.

Weg met wildopslag

Soms zie je dat bomen en struiken (zoals rozen) onderaan de stam of vanuit de grond wilde scheuten maken. Deze hebben meestal net wat ander blad dan de ooit aangeplante boom of struik. Deze wildopslag is afkomstig van de (sterke) onderstam van een veredelde boom of struik. Door hun enorme groeikracht verzwakken ze de boom of struik, bovendien zijn deze wilde scheuten een lelijk gezicht. Haal ze daarom regelmatig weg; hoe eerder, hoe beter. Jonge scheuten verwijder je bij voorkeur met de hand, door ze van de stam af te trekken. Lukt dit niet, knip ze dan zo dicht mogelijk bij de stam af.

Tip
Bontbladige struiken geven soms uitlopers met groene bladeren. Haal ook deze direct weg, voordat ze de bontbladige struik ‘overnemen’.

Leve lavendel

Lavendel is nog steeds immens populair maar zonder de juiste snoei wordt de plant snel lelijk. Dat betekent flink terugsnoeien in april en vormsnoei in de zomer. Sommige soorten lavendel zijn ergens in juli uitgebloeid, andere bloeien door tot in augustus. Hoe dan ook, knip direct na de bloei de verdorde bloeistengels af en snoei hierbij iets dieper dan alleen de stengels. Zo blijft je lavendel mooi compact én kunnen er onderin nieuwe groeischeuten ontstaan.

Zomersnoei in juli

Appels & peren

Groeit je appel- of perenboom te hard of zie je veel nieuwe scheuten die loodrecht omhoog groeien? Dan is het tijd voor de zomersnoei. Snoei alle lange scheuten die zich afgelopen voorjaar hebben gevormd terug tot op twee à drie knoppen. Dit remt de groei, waardoor er meer energie gaat naar de ontwikkeling van de vruchten.

Heeft de boom aan de voet wortelopslag gevormd, knip (of liever nog, scheur) dit zo diep mogelijk weg. Doe dat ook bij waterlot, dit zijn snelgroeiende, verticale takken aan de takken of stam, ontstaan door een (te forse) wintersnoei. Knip meteen ook zieke of beschadigde takken af.

Kersen & pruimen

Kersen en pruimen behoren tot de zogenaamde steenvruchten. Om de kans op loodglansschimmel te verminderen, snoei je dit type fruitbomen nooit in de winter maar in juli of augustus, bij droog weer. Waarom? In de zomer drogen de snoeiwonden sneller in, hierdoor kunnen ziektekiemen niet meer via deze ingang de boom binnendringen. Zijn de bomen eenmaal gevormd, dan is snoeien amper nodig. Snoei dan alleen die takken af die in de weg zitten.

Goede druivenoogst?

Wie een druif in zijn tuin heeft staan, weet wat voor enorme groeikracht deze heeft. Zo doods als de kale takken half april nog ogen, zo levendig en krachtig zijn de groeischeuten enkele weken later. Zonder snoei ontstaat er een wirwar aan lange ranken, die wel druiventrossen geven maar niet in groten getale.

De meeste energie gaat dan in de groei zitten en dat gaat ten koste van de bloei en de vruchtzetting. Voor een goede oogst, snoei je een druif twee keer per jaar: in de winter (vóór de kerst omdat de sapstroom al vroeg op gang komt) én in de zomer. Bij de wintersnoei knip je alle takken die druiventrossen hebben gedragen terug tot 3-5 cm vanaf de hoofdtak. Dit stimuleert de vorming van nieuwe uitlopers, die de komende zomer vruchten zullen geven.

Tip
Is je druif aangetast door druivenviltmijt (te herkennen aan bobbelig blad met wittig ‘vilt’ aan de onderkant)? Knip de aangetaste ranken weg en gooi ze in de groencontainer (niet op de composthoop). Dun het aantal druiventrossen tijdig uit. Dit zorgt ervoor dat de overgebleven trossen goed tot ontwikkeling kunnen komen.

Zomersnoei in juli

Zomersnoei druif

De zomersnoei bestaat uit het in bedwang houden van de druivenranken; snoei de eenjarige uitlopers vanaf begin juni regelmatig flink terug tot 1-2 bladparen en ga daarmee door zolang de ranken flink groeien. Waarom je dit doet? Zo gaat er geen energie verloren aan de groei van de ranken, waardoor je vollere druiventrossen krijgt. Ook ontstaat er een betere luchtcirculatie binnen de druivenplant. Na een regenbui drogen de bladeren sneller op, waardoor er minder kans is op nare schimmelziekten. Ook krijgen de druiventrossen meer licht, zodat ze beter zullen rijpen. Door niet dieper te knippen dan 1-2 bladparen, hangen de druiven echter wel uit de felle zon en dat beschermt ze tegen verdrogen.

Bessen & frambozen

  • Snoei bij rode en witte bessen én bij kruisbessen alle nieuwe zijscheuten tot 3 à 4 bladeren terug. Zijn er takken die elkaar kruisen? Knip hiervan de zwakste tak helemaal weg. Haal meteen ook alle takken weg die dwars door het hart van de plant groeien. Hierdoor ontstaan meer licht en lucht in de struik. Dit vermindert de kans op meeldauw en stimuleert de rijping van de bessen. Bovendien zul je door deze zomersnoei volgende zomer nóg meer bessen kunnen oogsten!
  • Knip bij zomerframbozen alle stengels die vrucht hebben gedragen af bij de grond. Wees zuinig op de nieuwe scheuten, hieraan verschijnen volgend jaar de vruchten.

Ook niet vergeten

  • Verwijder bij doorbloeiende rozen regelmatig de uitgebloeide bloemen. Knip de tak terug tot een gezond vijfblad.
  • Is een roos aangetast of te groot? Snoei de takken vóór eind juli tot maximaal een derde terug.
  • Geef snelgroeiende hagen zoals buxus, liguster en leylandcipres hun tweede snoeibeurt.
  • Kort de nieuwe, lange scheuten van blauweregen in tot op 5-6 knoppen vanaf het hoofdgestel. Hierdoor ontstaan er extra veel bloemknoppen voor volgend voorjaar. Vergeet niet om deze scheuten in januari nogmaals te snoeien; knip ze nu terug tot 2-3 knoppen.

Bekijk ook: Tips voor goede bloei wisteria en meer!