De zomersnoei is misschien niet de belangrijkste snoei. Toch zijn er snoeiklussen die je bij voorkeur juist in juli doet.

Blauweregen (Wisteria) snoeien
Blauweregen (Wisteria) is zo groeikrachtig dat de plant ook tijdens de zomer nog een extra snoeibeurt nodig heeft. De jonge uitlopers kunnen binnen enkele maanden maar liefst twee meter lang worden. Snoei deze jonge scheuten terug tot ongeveer zes bladparen vanaf het oude hout. In februari snoei je die uitlopers nog een keer terug, dan tot twee knopen (de bladparen zijn ’s winters niet zichtbaar). De plant blijft dan mooi in vorm en zal het jaar erop extra rijk bloeien.

wisteria snoeien

Voorjaarsbloeiers weer in model
Voorjaarsbloeiende heesters, zoals Pieris, Spiraea, Deutzia, Exochorda en Philadelphus, bloeien allemaal op het hout van het voorgaande jaar. Je snoeit ze of direct na de bloei of nu in juli. Direct na de bloei kun je de heesters indien nodig helemaal terugsnoeien. Dit doe je beter niet in de zomer, want dan worden er onvoldoende uitlopers gevormd voor een goede bloei volgend voorjaar. In juli kun je de voorjaarsbloeiers wel ‘in model’ snoeien: snoei ongeveer een derde van de dikste takken weg tot aan de voet van de plant. Snoei vervolgens een groot deel van de jonge (nog groene) scheuten weg en behoud alleen de sterkste scheuten. Om het formaat van de heester nog iets terug te brengen, snoei je ongeveer een derde van de toppen van het oudere hout weg.

hagen snoeien

Strakke hagen
Wintergroene hagen, maar ook in vorm gesnoeide heesters, snoei je tot uiterlijk eind juli. Snoei een haag altijd een beetje taps, boven iets smaller dan onder, zodat er overal zonlicht bij kan komen. Wil je een heel strakke haag? Span dan een koord als leidraad. Pas op dat je niet te diep snoeit. Taxus, buxus of laurierkers loopt wel weer uit als je tot het oude (kale) hout snoeit, maar dat geldt niet voor alle planten. Laat bij coniferen altijd groene puntjes zitten, om te voorkomen dat je kale plekken krijgt. Voor een mooie, dichte haag snoei je per seizoen beter twee keer licht dan één keer sterk: één keer in de lente en nogmaals in juli.

Lees meer  Quiz: test jouw (moes)tuinkennis

Bekijk ook: Tips voor goede bloei wisteria en meer!